Υλικά
Καθαρίζω και βράζω πατάτες, γλυκοπατάτες και σελινόριζα σε γάλα καρύδας.
Όταν έχουν βράσει όλα τα λαχανικά το πολτοποιούμε με το presse puree και αλατοπιπερώνουμε.
Όπως είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυροghee.
Tώρα που πλησιάζουν οι γιορτές ο νους μας πάει πιο πολύ στο φαγητό. Σκεφτόμαστε κρέατα, πίτες, γλυκά, πράγματα που ως επί το πλείστον θα μας κάνουν να νοιώσουμε βάρος και όχι ευεξία. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε κάτι πιο υγιεινό στο τραπέζι μας. Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που μας φέρνει στο νου κάτι γιορταστικό. Πράγματι καλά κάνει και μας παραπέμπει σε γιορτές γιατί είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας. Περιέχει καροτενοειδή, βιταμίνη Α και C, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν να μην της δώσουμε εξέχουσα θέση στο γιορταστικό μας τραπέζι; Να μια συνταγή που νομίζω ότι θα σας ενθουσιάσει γιατί συνδιάζει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση.
4,5 φλυτζ. ζωμός από κοτόπουλο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
250 γρ. μανιτάρια (προτιμώ τα shiitake)
250 γρ. σπανάκι
3 κουταλιές της σούπας άσπρο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι γλυκού λάδι τρούφας
αλάτι, πιπέρι
100 γραμμάρια ανάμεικτα ψιλοκομμένα βερύκοκα και δαμάσκηνα ξερά
0.5 φλυτζάνι τσαγιού κολοκυθόσπορο
μαϊντανό
1 φλυτζάνι κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)
Παίρνω μία κολοκύθα και της αφαιρώ το πάνω μέρος.Την καθαρίζω και την αλείφω με ελαιόλαδο.
Βράζω το ρύζι σε αναλογία 3 ( ζωμός από κοτόπουλο ) προς 1 ρύζι - το αναποφλοίωτο θέλει περισσότερο βράσιμο.Τό αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Σωτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το πολτοποιημένο σκόρδο με τα μανιτάρια και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το κρασί, το θυμάρι, τον κουρκουμά και το αλάτι και μαγειρεύω για περίπου ακόμα 5 λεπτά.
Τέλος ρίχνω τα ξερά φρούτα, τον κολοκυθόσπορο τον μαϊντανό, τρίβω πιπέρι και ανακατεύω. Δοκιμάζω να δώ αν υπάρχει ισορροπία γεύσεων για να διορθώσω αν κάτι χρειάζεται.
Γεμίζω την καλοκύθα και την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C. Την ψήνω μεχρι να μαλακώσει και να πάρει πορτοκαλοκαφέ χρώμα.
'Oταν είναι έτοιμη τη βγάζω από το φούρνο, τη ραντίζω με λάδι τρούφας και τη σερβίρω. Συνοδεύεται πολύ ωραία με κατσικίσιο τυρί.