Ας ξεκινήσουμε την γνωριμία μας καλωσορίζοντας τό Φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να τρεφόμαστε με εποχικά προϊόντα, δημιουργώντας μία ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να λειτουργήσει καλά.
Τί μας χαρίζει το Φθινόπωρο; Πολλές υπερτροφές! Aς το εκμεταλευτούμε.
Είναι τροφές που δικαίως τις χαρακτηρίζουμε ως υπερτροφές γιατί αμύνονται στα καρκινικά κύτταρα, την ψηλή χοληστερόλη (HDL), τις καρδιακές παθήσεις και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.
Ας ξεκινήσουμε με τα «σκούρα πορτοκαλί» δηλαδή καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Μία άλλη κατηγορία είναι αυτή των σταυρανθών. Εδώ ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι λαχανίδες, τα ραπανάκια, το kale. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται αλκαλοειδής ινδόλη, το οποίο καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α, C, Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και Β2, τρυπτοφάνη, και ναι όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, πρωτεϊνη! Είναι πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεϊνης.
Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητά τους και τη θετική συμβολή τους σε θέματα καρδιάς, όρασης, εντέρων και οστών. Εχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (G.I) πράγμα που τα καθιστά κατάλληλα για διαβητικούς. Δεν έχουν πουρίνες συνεπώς τα τρώνε άφοβα όσοι έχουν ουρικό οξύ.
Πατζάρια. Τα επέλεξα για 2 λόγους: α. Γιατί είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέως - βασικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου - και β. γιατί περιέχουν βητακυανίνη, που ‘εχει αποδειχθεί ότι μας παρέχει αντικαρκινική προστασία, ειδικότερα στο παχύ έντερο.
Allium. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα πράσα. Πλούσια σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Εξαλείφουν καρκινικές ουσίες και άλλες τοξίνες που βλάπτουν το συκώτι. ‘Ερευνες έχουν δείξει οτι βοηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου και καρδιακά νοσήματα. Ειδικότερα το κρεμμύδι μειώνει το σάκχαρο του αίματος, οπότε ενδείκνυται για τους διαβητικούς.
Ρόδια. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον εγκέφαλο και οξύνουν την μνήμη. Μελέτες μας πληροφορούν ότι οι ενώσεις και τα ένζυμα πού περιέχουν δεν επιτρέπουν την οξύδωδη της LDL χοληστερόλης και ως εκ τούτου αποφεύγεται η σκλήρυνση και πάχυνση των αρτεριών.
Σταφύλια. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, πλούσιο σε βιταμίνη C και Β1, Β6 και κάλιο. Είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, λουτένη και ζεαξανθίνη. Περιέχουν φυτοχημικά και ειδικότερα τις φαινόλες, που είναι συγκεντρωμένες στο φλοιό του σταφυλιού. Αυτές βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων. ΄Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η ρεζερβατόλη μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη καρκινικών μεταστατικών κυττάρων του στήθους.
Μήλα. Πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C. Tα καροτενοειδή, φλαβονοειδή και φυτοστερόλες τα κατατάσσουν στις τροφές που μας προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, των πνευμόνων και της καρδιάς.
Ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Βοηθάει στο να κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τα τριγλυκερίδια και να προστατεύει την LDL χοληστερόλη απο οξύδωση (μόνο η οξυδωμένη χοληστερόλη κολάει στα τοιχώματα των αρτηριών). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η αθηροσκλήρωση. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τη Μεσογειακή διατροφή και την καθιστούν ιδιαιτέρως υγιεινή.
Πράσινο τσάι. Περιέχει τις «κατεχίνες», χρήσιμα αντιοξυδωτικά για την καρδιά. ΄Εχουν την ιδιότητα να δυναμώνουν τα αρτηριακά τοιχώματα και να εμποδίζουν την πήξη του αίματος.
Τα "δώρα" του φθινοπώρου
Η φύση μάς "χαρίζει" απλόχερα τροφές που κάνουν θαύματα. Η καθημερινή μας διατροφή γίνεται ιδιαιτέρως υγιεινή κι ευχάριστη όταν είναι εμπλουτισμένη με φρέσκιες φυσικές γεύσεις της εποχής. Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα τσαγάκι, ας βάλουμε τη μουσική που μας αρέσει και ας απολαύσουμε ένα ωραίο φθινοπωρινό απόγευμα κάνοντας τις ωραιότερες σκέψεις προσφέροντας στον εαυτό μας την απόλαυση της κάθε στιγμής.
Αν πάλι θέλετε να μαγειρέψουμε κάτι, τί θα λέγατε για ένα cake με μήλα, ελαιόλαδο και σταφύλια.