Μπήκε για τα καλά ο Χειμώνας. Χρειαζόμαστε τροφές που μας δίνουν ενέργεια και μας ¨κρατάνε" στο κρύο. Τί καλύτερο μπορούμε να σκεφτούμε, από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Σ΄όλους αρέσουν, τους τρώμε όμως με κάποια ενοχή γιατί ξέρουμε οτι έχουν μπόλικες θερμίδες. Τί όμως δεν ξέρουμε γι΄αυτούς;
1. 'Εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνεπώς είναι καλοί για τους διαβητικούς.
2. Περιεχουν φυτικές ίνες. Oι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τα καρδιακά νοσήματα. Επίσης μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
3. Περιέχουν λιπαρά υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το λινολεϊκό και το α-λινολενικό οξύ. Τα λιπαρά αυτά δεν τα παράγει ο οργανισμός μας, συνεπώς πρέπει να τα παίρνουμε από τις τροφές. Είναι απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, προβλήματα στην καρδιά, την ψυχολογική μας διάθεση και τη μνήμη.
4. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν τους συγκαταλέγει στις τροφές με υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
5. Είναι πλούσιοι στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και ειδικότερα στις Β1, Β2, Β3,Β5, Β6 και φυλλικό οξύ.
6. Περιέχουν πολυφαινόλες -αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φυτά και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού- . Επιδρούν στην πέψη και απορρόφηση των μετάλλων και έχουν αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιαλλεργική δράση.
7. Μας παρέχουν ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητος για καλή υγεία.
8. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο. Μαγνήσιο είναι το μέταλλο που παίζει πρωτεύντα ρόλο στο μυοσκελετικό και νευρικό μας σύστημα. Σκεφτείτε η καρδιά είναι ένας μυς, πόσο σημαντικός λοιπόν είναι ο ρόλος του.
9. Περιέχουν σελήνιο. Ένα μέταλλο που μας παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βοηθάει στην καλή λειτουργία του θυροειδούς και μας προστατεύει από τον καρκίνο.
10. Είναι άριστη τροφή για τους vegan. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν πρωτεϊνες, καλά λιπαρά, μέταλλα και βιταμίνες.
Kαλό λοιπόν είναι να τους συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή.Καλύτερο επίσης είναι η κατανάλωσή τους να γίνεται με"μέτρο" πέντε με επτά φορές την εβδομάδα.
Με τί τρόπο πρέπει να τους τρώμε;
Η φύση δεν έφτιαξε τους καρπούς και τους σπόρους για να τους τρώνε οι άνθρωποι. Τους έδωσε λοιπόν σαν προστασία αναστολείς των ενζύμων και φυτικό οξύ ώστε να έρθουν στη ζωή μόλις βρεθούν στις σωστές συνθήκες. Ποιές είναι αυτές; Το νερό της βροχής. Με αυτό βλασταίνουν και ξεκινάει ο κύκλος της ζωής τους.
Τί πρέπει λοιπόν να κάνουμε εμείς για να πάρουμε το μέγιστο της θρεπτικής τους αξίας; Τι άλλο από το να μιμηθούμε την φύση. Πρέπει να τους βάλουμε στο νερό, που ακόμα καλύτερα είναι αν έχουμε ρίξει μέσα και ένα φλυτζανάκι του καφέ μηλόξυδο. Αφήνουμε στο νερό 6-8 ώρες τους καρπούς και 1-2 ωρες τους σπόρους. Μετά τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε στο φούρνο. Η θερμοκρασία του φούρνου δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 60 βαθμούς Κελσίου. Τους αφήνουμε μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. 'Οταν κρυώσουν τους τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα και τους φυλάμε σε δροσερό σκιερό μέρος ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο.
Τί καταφέραμε με την παραπάνω διαδικασία; Αποφεύγουμε φλεγμονές στο γαστροεντερικό σωλήνα. Με ποιό τρόπο; Δεν αφήνουμε τους αναστολείς των ενζύμων και τα φυτικά οξέα να εξουδετερώσουν τα ένζυμα που παράγει ο οργανισμός για να γίνει η πέψη της τροφής. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε το πάγκρεας με παραγωγή περισσοτέρων ενζύμων.
Η φύση μας δείχνει τον τρόπο που πρέπει να τρεφόμαστε. Ας τον ακολουθήσουμε.