Τι ειναι τα ενζυμα;

by Kallirroi Chatzimichali


Τα ένζυμα είναι ευαίσθητα μόρια πρωτεϊνης. Είναι απαραίτητα για τη ζωή. Τα βρίσκουμε σε όλα τα ζωντανά κύτταρα (ανθρώπων, ζώων, φυτών και μικροοργανισμών). Ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός και καταλυτικός σχεδόν σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Παρασκευάζονται στα διάφορα κύτταρα του σώματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία του κυττάρου έχουμε διαφόρων ειδών ένζυμα. Οι ανάγκες του οργανισμού τη συγκεκριμένη στιγμή καθορίζουν το είδος των ενζύμων.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τρία βασικά πεπτικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση της τροφής σε μικρότερες ενώσεις ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί. Με αυτό τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά θα περάσουν από το γαστρεντερικό σωλήνα στο αίμα. Έτσι η τροφή μας θα μετατραπεί σε ενέργεια, θα δημιουργηθούν νέα κύτταρα στο μυϊκό και νευρικό μας σύστημα και θα προφυλαχθεί το αίμα μας από τις τοξίνες. Η έλλειψη των ενζύμων οδηγεί σε πεπτικές ενοχλήσεις, αέρια, φούσκωμα, μειωμένη ενέργεια και τροφικές δυσανεξίες. Ποιά είναι όμως αυτά;

 1. η αμυλάση. Την χρειαζόμαστε για τη διάσπαση των υδατανθράκων- συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, σακχάρων και αμυλούχων λαχανικών. Βρίσκεται στο πάγκρεας και στο σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της πέψης των υδατανθράκων ξεκινάει από το στόμα. Να γιατί πρέπει να μασάμε πολύ καλά τη τροφή μας.

2. η πρωτεάση. Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομά της, μας χρησιμεύει για τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Αν δεν έχουμε πλήρη διάσπαση της πρωτεϊνης οδηγούμαστε στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι κομματάκια άπεπτης τροφής μπορεί να περάσουν στο αίμα και να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η σωστή απορρόφηση της πρωτεϊνης μάς χρειάζεται για καλό μυϊκό ιστό και ενέργεια.

3. η λιπάση. Είναι αυτή που βοηθάει στη σωστή πέψη του λιπαρών ουσιών. Βρίσκεται σε πολλές λιπαρές τροφές ώστε να διευκολυνθεί ο οργανισμός στο "κάψιμο του λίπους". Παράγεται στο πάγκρεας αλλά και στο στομάχι. Παίρνουμε λοιπόν λιπάση από τρεις πηγές για να γίνει πλήρης διάσπαση του λίπους.

Ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα ένζυμα γιατί:

  • είναι καταλύτες

  • χρειάζονται για οποιαδήποτε βιοχημική αντίδραση του οργανισμού

  • είναι συνδεδεμένα με τη σωστή λειτουργία των οργάνων

  • συντελούν στη μεταφορά των βιταμινών και μετάλλων

  • είναι απαραίτητα για τη χώνεψη της τροφής

  • προφυλάσσουν τις πρωτεΐνες από τη σήψη, τους υδατάνθρακες από τη ζύμωση και τα λίπη από την οξείδωση

Οι ωμές τροφές έχουν ένζυμα. Η απορρόφησή τους όμως δεν είναι βέβαιη γιατί υπάρχουν διάφορα οξέα καθώς και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν την πλήρη διάσπαση τους. Επίσης πολλοί από εμάς έχουν πρόβλημα. Δεν μπορούν να τις διασπάσουν και να τις απορροφήσουν. Τρώγοντας λοιπόν ωμές τροφές έχουμε πολλά οφέλη, δεν είναι όμως πάντα η λύση για τα πεπτικά ένζυμα. Τώρα βέβαια θα με ρωτήσετε: "ε, πού στο καλό θα τα βρούμε; " Όταν ο οργανισμός δουλεύει σωστά είναι σε θέση να τα παράξει μόνος του, σε άλλη περίπτωση καταφεύγουμε σε άριστης ποιότητας συμπληρώματα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι τα τρόφιμα σήμερα δεν έχουν τη θρεπτική αξία που είχαν πενήντα χρόνια πριν. Τό έδαφος με τις πολλαπλές καλλιέργειες στερείται πολλών στοιχείων που είχε παλαιότερα. Τα ζώα τρέφονται με κακής ποιότητας τροφές και το πλείστον των προϊόντων είναι επεξεργασμένα. Ρωτάω λοιπόν κι εγώ "πού στο καλό θα βρούμε τα ένζυμα;"