Πολλοί από μας υποφέρουμε από γαστρεντερικά προβλήματα. Παρουσιάζουμε συμπτώματα όπως: έλλειψη διαύγειας, ακμή, αύξηση βάρους, αλλεργίες, ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, ορμονικές διαταραχές ακόμη και έντονες μεταπτώσεις στη διάθεσή μας Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (leaky gut). Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε συστατικά που μετά από μακροχρόνιες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της γαστρεντερικής οδού και βοηθούν την επούλωση διαρροής του εντέρου.
Η διατροφή μας σήμερα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (φανερής ή κρυφής), επεξεργασμένων τροφών, αλκοόλ και παρουσιάζει ελλείψεις βασικών θρεπτικών ουσιών. Ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να τις μεταβολίσει καθώς επίσης να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγεία των εντέρων και είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά.
Η πεπτική οδός αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών. Είναι το φυσικό μας οικοσύστημα γνωστό ως μικροβίωμα (χλωρίδα του εντέρου). Όλοι αυτοί οι μικροργανισμοί μπορούν να συμβιώσουν και να είναι ωφέλιμοι τόσο για το άτομο όσο και για τα μικρόβια. Ορισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες διαταράσουν αυτή την ισορροπία και αρχίζει η αύξηση των παθογόνων μικροβίων. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη χρόνια φλεγμονή και βλάβη του βλεννογόνο του εντέρου. Μπορεί να προκαλέσει εντερική διαπερατότητα ή σύνδρομο διαρροής.
Προκειμένου να θεραπεύσουμε και να προστατέψουμε τις μελλοντικές βλάβες στο έντερο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπως, να τρώμε τροφές που είναι καλές για το δικό μας πεπτικό σύστημα, να κοιμώμαστε καλά και να διαχειριζόμαστε το στρες.που έχουμε. Επιπλέον, υπάρχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που παίζουν ζωτικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου.
Θα αναφέρουμε τα βασικότερα από αυτά.
η κουαρσετίνη Δυναμώνει τη συνοχή του γαστρεντερικού σωλήνα.Τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη είναι τα μήλα, η κάπαρη, τα κρεμμύδια, τα μούρα, μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, το φασκόμηλο ακόμη και το πράσινο τσάι . Η κατανάλωση 400-1.200 mg / ημέρα συμπληρώματος συνιστάται για πρόληψη της φλεγμονής και για την ικανότητα του εντέρου να θεραπευτεί. Μια άλλη θεραπευτική δύναμη της κουρσετίνης είναι η ικανότητά της να ελέγχει την οξειδωτική βλάβη στους ιστούς. Προλαμβάνει την απελευθέρωση ισταμίνης από κύτταρα που σχετίζονται με φλεγμονές και συστημικές αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν ως αλλεργίες. Βελτιώνει επίσης τη συγκέντρωση της γλουταθειόνης που είναι το κύριο αντιοξειδωτικό του σώματός μας. Σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, όπως ο ανανάς, που περιέχει βρομελίνη, δρα σε συνέργεια με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανοσίας και τη μείωση της φλεγμονής.
η κουρκουμίνη. Μπορεί να αποτρέψει τη χρόνια φλεγμονή ελέγχοντας τα σημεία που οδηγούν σε βλαβη των ιστών, απελευθέρωση ισταμίνης, ενεργοποίηση ανοσοκυττάρων και πεπτικές διαταραχές. Η θεραπεία με κουρκουμίνη σε κλινικές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι είναι ισάξια της κουαρσετίνης. Η προσθήκη τής κουρκουμίνης στη διατροφή μας μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και βοηθά την επούλωσή του.
ο ψευδάργυρος. Μπορεί να επουλώσει τη διαπερατότητα του εντέρου και να το θεραπεύσει. Ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν θετικά αποτελέσματα παίρνοντας ψευδάργυρο. Το κρέας, τα θαλασσινά, οι σπόροι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.
η γλουταμίνη. Είναι ένα αμινοξύ. που βελτιώνει την πεπτική οδό, ενώ παράλληλα μειώνει τη διάθεση του οργανισμού για ζάχαρη. Η L-γλουταμίνη διορθώνει βλάβες που έχουν υποστεί τα κύτταρα του βλεννογόνου στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά για να διατηρήσουν τη λειτουργικότητα και δομή του εντέρου. Είνα ένα βασικό αμινοξύ για τη θεραπεία του εντέρου. Σε άτομα που έχουν κάνει χημειοθεραπεία η πιο συχνή παρενέργεια είναι φλεγμονή στην πεπτική οδό. Αυτή η καταστροφή της δομής του εντέρου δημιουργεί διαρροή και αυξάνει τη διαπερατότητα του, τον κίνδυνο μόλυνσης, την αυξημένη ανάπτυξη τοξικών βακτηριδίων, την είσοδο τους στο αίμα και ως εκ τούτου, κυκλοφορία σε όλα τα μέρη του σώματος. Η L-γλουταμίνη ανακουφίζει από τον πόνο που σχετίζεται με πρόβλημα στα έντερα και προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της γαστρεντερικής οδού, βελτιώνοντας την επούλωση των πληγών. Βοηθάει στη σύνθεση κολλαγόνου. Διασπάται εν μέρει σε προλίνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου...
Τζίντζερ. Διαγείρει την πέψη, βοηθάει τη γαστρική ροή και περιέχει ένζυμα που βοηθούν την σωστή πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με εντερική φλεγμονή, ανακουφίζοντας από τις συσπάσεις του εντέρου. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της ναυτίας και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο. Τα άτομα με διαρροή του εντέρου είναι πιθανό να μην έχουν ισορροπία βακτηριδίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να προέρχεται από τη διατροφή. το στρες ή κάποια φλεγμονή.. Το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που το.καθιστούν σαν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και φυσικό αντιβιοτικό.
6. Πρωτεΐνη αρακά. Είναι πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μπορεί να συγκριθεί με τη ζωική.Το ποσοστό της σε λεκτίνες (αντιθρεπτικά συστατικά) είναι σχετικά χαμηλό συγκρινόμενη με άλλες. Αποτελεί μία καλή τροφή γιατί βοηθαει στο να έχουμε ένα υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα καθώς οι φυτικές της ίνες αποτελούν πρεβιοτικό δηλαδή τροφή για τα προβιοτικά όπως τα μπιφιδοβακτήρια. Αυξάνει την παραγωγή λιπαρών βραχείας αλύσου με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των φλεγμονών και επούλωση του διαρροϊκού εντέρου.
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η σωστή πέψη βοηθάει το έντερο να λειτουργεί σωστά και να επουλώνει τις υπάρχουσες φλεγμονές Χρησιμοποιώντας τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε μπορούμε να μειώσουμε χρόνιες φλεγμονές και να βελτιώσουμε την υγεία μας καθώς και την ποιότητα της ζωής μας.