H πικρή γεύση είναι μια σχεδόν ξεχασμένη γεύση στον δυτικό κόσμο. Έχουμε μάθει σε όλα τα γλυκά και αλμυρά (εξ ου και όλα τα πρόχειρα φαγητά και τα snacks που αγοράζουμε καθημερινά από φούρνους). Σε δευτερεύοντα ρόλο έχουμε τα “ξινά”, για τα πικρά ούτε λόγος.
Τα “πικρά”, πιστεύω θα είναι η επόμενη τάση στο χώρο της υγείας γιατί τα οφέλη τους είναι πολλαπλά.
Η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να προσφέρει σοβαρό όφελος στη λειτουργία της πέψης και του ήπατος, καθώς και στα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας.
Η πικρή γεύση προκαλεί μια απόκριση στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και απελευθερώνει την γαστρίνη (ορμόνη του εντέρου). Σαν αποτέλεσμα έχουμε αύξηση στην παραγωγή σάλιου, αύξηση στην παραγωγή πεψίνης και υδροχλωρικού οξέος (στο στομάχι). Το πάγκρεας, το συκώτι και η χοληδόχος κύστη διεγείρονται και εκκρίνουν τους πεπτικούς χυμούς που είναι γεμάτοι ένζυμα και συντελούν στη πέψη της τροφής.Ξεκινά η περίσταλση (η κίνηση των εντέρων) ώστε να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πέψη και σαν αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ποια είναι τα οφέλη από τις τροφές που χαρακτηρίζονται ως πικρές;
1. Βελτιώνουν την πέψη: Πιθανότατα επειδή αυξάνουν τα πεπτικά ένζυμα και το υδροχλωρικό οξύ.
2. Βοηθούν την παραγωγή χολής. Η χολή διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθάει την πέψη του λίπους. Η σωστή πέψη και απορρόφηση του λίπους είναι το “κλειδί“ για την “καλή” χοληστερίνη την HDL, τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
3. Βοηθούν στη δέσμευση των οιστρογόνων: Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της χολής, μπορεί να βοηθήσει την ισορροπία των οιστρογόνων.
4. Μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο: Ένας πικρός συνδυασμός μύρου, χαμομηλιού και καφέ άνθρακα χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και θεωρείται εξίσου αποτελεσματικός με το φάρμακο μεσαλαμίνη που παίρνουν ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.
5. Βοηθούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (γιατί τονώνουν τον σφιγκτήρα του οισοφάγου. Μελέτες έχουν γίνει μόνο σε ζώα).
6. Μειώνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα καθώς επίσης και την επιθυμία για ζάχαρη
7. Υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος: Για παράδειγμα, η ρίζα κολλιτσίδας και πικραλίδας είναι πικρά βότανα που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν το συκώτι και βοηθούν την ανάπλασή του.
8. Βοηθούν να έχουμε “υγιές” δέρμα. Όπως βοηθούν το συκώτι έτσι βοηθούν και το δέρμα. Όταν το συκώτι είναι “φορτωμένο” για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει το δέρμα για την αποβολή τοξινών σαν εναλλακτική λύση.
Τα μυρωδικά δενδρολίβανο και χαμομήλι καθώς και τα μπαχαρικά τζίντζερ και γαρύφαλλο ανήκουν στην κατηγορία των “ πικρών” τροφών. Στην αρχαία Αίγυπτο πρόσθεταν “πικρά” βότανα στο κρασί τους για να έχουν καλύτερη πέψη
Η γλώσσα μας έχει αισθητήρες για να αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις. Οι υποδοχείς των γεύσεων δεν βρίσκονται μόνο στη γλώσσα και κατά μήκος του πεπτικού συστήματος. Από έρευνες έχει προκύψει ότι υποδοχείς πικρής γεύσης συναντάμε και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως πνεύμονες, νεφρά, θυρεοειδή, λευκά αιμοσφαίρια ακόμα και στην καρδιά. Αυτό δείχνει ότι δεν ωφελούν μόνο την πέψη αλλά και ολόκληρο το οργανισμό μας.
Ας εκμεταλλευτούμε τα οφέλη τους προσθέτοντας τα στην καθημερινή μας διατροφή! Η ισορροπία είναι ο οδηγός μας για να είμαστε Υγιείς!