Γίνεται να έρθουν οι γιορτές χωρίς μελομακάρονα; Φοινίκια, όπως τα έλεγε η γιαγιά μου. Δύσκολο. Δεν είναι μόνο η γεύση, είναι η μυρωδιά ( μοσχοβολάει το σπίτι ), αλλά και η θαλπωρή, η ζεστασιά που μας δίνουν τα γλυκά των εορτών. Διαλέγω λοιπόν το μελομακάρονο και όπως θα δείτε στη συνέχεια το φτιάχνω με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Το αποτέλεσμα;
Νοστιμότατο !!!
Μελομακάρονα -συνταγή-
3 φλυτζάνια λάδι
1 φλυτζάνι αλυσίβα
1/3 του φλυτζανιού μέλι
Χυμός από 2 πορτοκάλια και ξύσμα από ένα
1 κιλό αλεύρι ( 100γρ. αλεύρι από λιναρόσπορο, 500 γρ. αλεύρι ζέας, 400γρ. αλεύρι βρώμης )
1,5 κουτ. γλυκού βιολογικό baking powder
1 κουτ. γλυκού βιολογική σόδα
Από την προηγούμενη μέρα έχω φτιαξει την αλυσίβα.
Πώς την φτιάχνω;
Παίρνω 2,5 κουταλιές στάχτυ από το τζάκι ( μόνο ξύλα. Δεν έχω κάψει τίποτα άλλο εκτός από ξύλα ) και τη βάζω σε ένα κατσαρολάκι με 2,5 φλυτζάνια βραστό νερό. Το αφήνω στη φωτιά να πάρει 2-3 βράσεις ( περίπου 5΄ ). Σβήνω τη φωτιά και το αφήνω για τουλάχιστον 10 ώρες. Το σουρώνω. Αυτό που έχω είναι ένα διαυγές υγρό. Χρησιμοποιώ 1 φλυτζάνι.
1. Βάζω στο mixture το λάδι, το πορτοκάλι ( χυμό και ξύσμα ), το μέλι. Τα αφήνω να ενωθούν πολύ καλά. Συγχρόνως ρίχνω σιγά-σιγά την αλυσίβα. Χτυπάω καλά.
2. Αναμειγνύω τα αλεύρια, το baking powder και τη σόδα.
3. Ρίχνω το μείγμα κουταλιά κουταλιά στο λάδι.
Η ζύμη γίνεται μαλακιά. Πλάθω τα μελομακάρονα και τα βάζω στη λαμαρίνα του φούρνου που την έχω στρώσει με λαδόκολα. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Γίνονται λίγο πιο σκούρα. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα μελώνω. Αν θέλω κρατάω λίγα αμέλωτα. Είναι πολύ νόστιμα μπισκοτάκια.
Βάζω 1/2 κιλό μέλι θυμαρίσιο με 1/2 λίτρο νερό σε μια φαρδιά ανοιχτή κατσαρόλα. Σε ένα τουλπάνι έχω βάλει καμιά δεκαριά καρφάκια από γαρύφαλλα και 2 μπαστουνάκια κανέλα. Ρίχνω το τουλπάνι με τα μπαχαρικά στο νερό με το μέλι. Τα βράζω όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα αραιό σιρόπι. Τότε βάζω στην κατσαρόλα ένα ένα τα μελομακάρονα και τα αφήνω να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα βγάζω και τα τοποθετώ σε πιατέλα. Επαναλαμβάνω το ίδιο μέχρι να τα μελώσω όλα. Έχω χοντρκομμένα καρύδια με κανέλα και σκόνη γαρύφαλλο και τα ρίχνω πάνω σε κάθε στρώση τώρα που είναι ζεστά, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα. Γίνονται τέλεια !
Γιατί λέω ότι ο τρόπος αυτός είναι πιο υγιεινός;
1. Χρησιμοποιώ μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
2. Δεν βάζω πουθενά ζάχαρη. Βάζω βέβαια αγνό ανεπεξάργαστο μέλι ή αγάβη.
3. Τα αλεύρια που χρησιμοποιώ είναι όλα ολικής άλεσης και με πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης.
4. Το baking powder και η σόδα είναι βιολογικά και δεν περιέχουν αλουμίνιο.
5. Το νερό είναι φιλτραρισμένο.
6. Τα καρύδια είναι με τον τρόπο που είπαμε στους " ξηρούς καρπούς και σπόρους ".
Συμφωνείτε ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας με τρόπο που να παίρνουμε διπλή ευχαρίστηση; να τρέφουμε και να σεβόμαστε τον οργανισμό μας, συγχρόνως δε να έχουμε άριστη γευστική απόλαυση.