Η ξυλιτόλη είναι μία γλυκαντική ουσία που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το δέντρο της συμήδας. Δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα της ζάχαρης και βοηθάει στην καλή υγεία. Είναι μία αλκοόλη που την παίρνουμε από τις φυτικές ίνες του δέντρου της συμήδας, συναντάται όμως επίσης στα berries και στο ανθρώπινο σώμα, όπου παράγεται με φυσικό τρόπο. Είναι σχεδόν όσο γλυκιά είναι η ζάχαρη, έχει ωραία γεύση και δεν αφήνει επίγευση. Έχει περίπου 35% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη - 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο -.
Η ξυλιτόλη σε αντίθεση με τη ζάχαρη επηρεάζει σε μικρό βαθμό τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, συνεπώς δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη διάθεση και την ενέργεια που έχουμε, όπως συνήθως συμβαίνει με τη ζάχαρη. Εάν καταναλώσουμε αρκετή ποσότητα ζάχαρης, αυξάνεται το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη και μετά απ' αυτό το σάκχαρο του αίματος πέφτει απότομα. Πώς όμως θα επανέλθει ισορροπία; Το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν τα επινεφρίδια, τα οποία εκκρίνουν αδρεναλίνη ώστε το σάκχαρο να ξαναπάει στα φυσιολογικά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο η ενέργεια και η διάθεσή μας ανεβοκατεβαίνουν και το αποτέλεσμα είναι να θέλουμε περισσότερη ζάχαρη. Αυτό μας φέρνει κούραση, αύξηση του βάρους, κακιά διάθεση και μας οδηγεί σε ένα διαταραγμένο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Το μήνυμα είναι ένα. Κόψτε τελείως τη ζάχαρη.
Αλλά πώς; Πρώτα απ' όλα προσπαθείστε να παίρνετε αρκετή πρωτεϊνη στο πρωϊνό σας. Αυξήστε τις τροφές που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος, όπως: κρεμμύδια, όστρακα, ντομάτες ( χρώμιο ), όστρακα, σπανάκι, κολοκυθόσπορο, κακάο ( ψευδάργυρος ), πράσινα λαχανικά, καρπούς και σπόρους ( μαγνήσιο ) και σπανάκι, μπρόκολο, συκώτι ( λιποϊκό οξύ ). Όταν θέλετε κάτι γλυκό χρησιμοποιείστε την ξυλιτόλη (για φαγητά ή αφεψήματα). Θα σας βοηθήσει να πάρετε τη γλυκιά γεύση που επιθυμείτε χωρίς να σας δημιουργήσει κανένα περαιτέρω πρόβλημα.
Πώς η ξυλιτόλη λειτουργεί τόσο θετικά; Όταν φάμε κάτι που περιέχει ξυλιτόλη το μεγαλύτερο μέρος της μεταβολίζεται σταδιακά στο συκώτι, συνεπώς δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Επίσης ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει στο παχύ έντερο και μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που τρέφουν το τείχος του παχέως εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος που η ξυλιτόλη έχει λιγότερες θερμίδες. Μεγάλη ποσότητα ενέργειας καταναλώνεται κατά την διάρκεια αυτής της μετατροπής.
Η ξυλιτόλη είναι μία φυσική ένωση, γι' αυτό το λόγο δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας όπως οι γνωστές συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Είναι ένας από τις πιο καλούς τρόπους για να έχουμε υγιή δόντια. Καταστρέφει τα "κακά" βακτήρια στο στόμα σε αντίθεση με τη ζάχαρη που πρέπει να αποφεύγεται εάν θέλουμε να έχουμε γερά ούλα και δόντια γιατί θρέφει αυτά τα βακτήρια. Η ξυλιτόλη εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πλάκα των δοντιών.
Η ξυλιτόλη επίσης δε χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί, συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διαβητικούς. Έχει γλυκαιμικό δείκτη 7 (γλυκαιμικός δείκτης ζάχαρης: 100), καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο λίγο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η πέψη της γίνεται σταδιακά και αργά οπότε νιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού. Μας βοηθάει λοιπόν να φάμε λιγότερο. Ως εκ τούτου μπορεί να αποτελεί μέρος της διατροφής μας ακόμα και σε περιπτώσεις που θέλουμε να χάσουμε βαρος.