Πως να αποφυγουμε βασικα διατροφικα λαθη

by Kallirroi Chatzimichali


Μπήκε ο Οκτώβριος χωρίς να το καταλάβουμε. Το Φθινόπωρο δίνει άλλη διάσταση στη καθημερινότητά μας. Δεν ξέρω, μας κάνει κάπως πιο σοβαρούς, πιο σκεπτόμενους σα να θέλουμε να βάλουμε μια καινούρια σειρά στη ζωή μας. Με την Πρωτοχρονιά αρχίζει στην ουσία ο καινούργιος χρόνος, αλλά για μένα πάντα η καινούρια σχολική χρονιά σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα. Αυτά τα πράγματα φαίνεται σου μένουν και γι' αυτό θέλω να ξεκινήσω το νέο μήνα με κάποιες συμβουλές για τα διατροφικά λάθη που άθελά μας κάνουμε.

Ας τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά.                                                                                         

1. Να μην εστιάζουμε μόνο στη εξωτερική εμφάνιση της συσκευασίας ενός προϊόντος. Για λόγους που είναι γνωστοί σε όλους μας η συσκευασία είναι συνήθως ελκυστική και πολλές φορές αναγράφονται με μεγάλα γράμματα οι λέξεις "αγνό" ή "φυσικό". Μη δίνεται καμία σημασία. Γυρίστε στο πίσω ή πλαϊνό μέρος και διαβάστε τα συστατικά του προϊόντος. Κανένα προϊόν δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως "φυσικό" όταν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, γλυκαντικές ουσιές ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά. Να έχετε σαφή εικόνα της επιλογής σας ως προς το συγκεκριμμένο προϊόν.

2. Να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε ό,τι μας συστήνουν φίλοι, φαρμακοποιοί, ακόμα και γιατροί. Ο καθένας μας είναι τόσο διαφορετικός, δεν μπορούμε λοιπόν με ελαφριά συνείδηση να συστήσουμε στο φίλο μας να πάρει ένα φάρμακο επειδή έκανε σε μας καλό. Η ιατρική εξετάζει την ασθένεια με σκοπό πολλές φορές να θεραπεύσει τα συμπτώματά της με φάρμακα, χωρίς να εμβαθύνει στην ανάδειξη της αιτίας του προβλήματος. Πολλές φορές πάλι οι φαρμακευτικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά με σκοπό τη συνταγογράφηση ενός συγκεκριμμένου προϊόντος. Θα μου πείτε "Τι να κάνουμε; Θα τρελαθούμε αν αρχίσουμε να είμαστε καχύποπτοι στα πάντα". Δυστυχώς αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα της εποχής. Το καλό είναι ότι υπάρχουν άφθονες πηγές ενημέρωσης ώστε να είμαστε οι κυρίαρχοι της ζωής μας. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις πηγές που επιλέγουμε να συμβουλευόμαστε.

3. Mην πιστεύετε ότι το "junk food" -πρόχειρο φαγητό- δε μας βλάπτει όταν γίνεται με μέτρο. Ο οργανισμός μας "χρειάζεται" 0% trans λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Παραδείγματος χάριν θέλουμε περίπου 2 χρόνια για να εξαλειφθούν τελείως τα trans λιπαρά που παίρνουμε από ένα πιάτο τηγανητές πατάτες που έχουμε φάει από ένα τέτοιου είδους μαγαζί. Κι εμείς προσφέρουμε "τέτοιο" φαγητό στα παιδιά μας. Το MSG (Monosodium glutamate), ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στο έτοιμο φαγητό είναι μια διεγερτική τοξίνη που προκαλεί βλάβες στο νευρολογικό μας σύστημα. Η ζάχαρη που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να νοστιμίσει το φαγητό δημιουργεί ορμονική ανισορροπία. Τώρα θα μου πείτε " έχουμε φάει… και δεν πάθαμε τίποτα". Ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά δρουν αθροιστικά και καλό είναι να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Θέλουμε το "όχημα" γερό για να μας πάει στον προορισμό μας. Έτσι που το πάω θα κάνω και νεκρολογία.

4. Νομίζετε ότι όποιος είναι αδύνατος είναι υγιής; Βεβαίως είναι καλό να μην έχουμε επιπλέον βάρος και ειδικότερα λίπος.  Αυτό όμως δε μας εξασφαλίζει απαραίτητα και καλή υγεία. Μπορεί να είμαστε "αδύνατοι" και να έχουμε διαβήτη και… (ας μην πιάσουμε τώρα όλες τις αρρώστειες). Μας βοηθάει βέβαια στην εξωτερική μας εμφάνιση, με την εσωτερική όμως τι γίνεται; 

5. Παίρνουμε βιταμίνες και νομίζουμε ότι διορθώνουμε τις κακές διατροφικές μας συνήθειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εταιρείες που πουλάνε βιταμίνες είναι κερδοσκοπικές. Τα διατροφικά συμπληρώματα πρέπει να είναι αυτό ακριβώς που σημαίνουν "συμπληρώματα". Πολλά από αυτά είναι πολύ χρήσιμα και προσθέτουν σε μια καλή διατροφή, δεν μπορούν όμως να την αντικαταστήσουν.

6. Η άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κακή διατροφή μας γιατί δεν είναι αυτή που καθορίζει τη βιοχημεία του οργανισμού μας. Η τροφή την καθορίζει. Βεβαίως η σωστή άσκηση  είναι πολύ σημαντική για καλή υγεία.

7. Η αντίληψη ότι τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει καθορίζουν το πεπρωμένο μας πρέπει να μετριαστεί. Ακόμα και με τις μαρτυρίες των πιο συντηρητικών γενετιστών κατά 75%-97% εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουν την έκφραση των γονιδίων του κυττάρου. Όλοι έχουμε γονίδια που εγκυμονούν ασθένειες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα προσβληθείτε από αυτές διότι τα γονίδια αυτά βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση. Τα "ξυπνάνε" τα ρυθμιστικά γονίδια που έχουν άμεση σχέση με τα θρεπτικά συστατικά. Τα  "κακά" γονίδια εκφράζουνται μόνο αν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. 

8. Πολλοί από μας συνδέουμε τη σωστή διατροφή με τη στέρηση ή την έλλειψη γευστικής απόλαυσης. Ο άνθρωπος ήταν από πολύ παλιά "κυνηγός". Είμαστε οργανισμοί πλασμένοι να τρεφόμαστε με κρέας, φυτικά λίπη, καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Το τι πραγματικά χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί σωστά είναι σοφά δοσμένο από τη φύση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που λέμε ότι καλό είναι να ακολουθούμε την εποχικότητα των προϊόντων. Βέβαια τότε οι άνθρωποι είχαν ν' αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, πράγμα που στις μέρες μας έχει κατά πολύ αμβλυνθεί (σπίτια, θέρμανση κ.λ.π). Παρολαυτά καλό είναι να επιλέγουμε την τροφή μας με τις εποχές του χρόνου γιατί τα ίδια τα φυτά στην εποχή τους είναι πιο πλήρη από άποψη θρεπτικών συστατικών και η γεύση τους είναι πολύ καλύτερη. Με το να τρώμε υγιεινά δε στερούμαστε τίποτα, απεναντίας θρέφουμε τα κύτταρα του οργανισμού μας και απολαμβάνουμε τα οφέλη.

9. Θεωρούμε ότι για να φάμε σωστά πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα ή ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Εάν οργανωθούμε κι εφαρμόσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα δούμε ότι κανένα από τα δύο δεν ισχύει. Σε αντίθεση θα έχουμε ένα διαιτολόγιο που θα θρέφει τον οργανισμό μας και θα αισθανόμαστε υγιείς.

10. Να δώσουμε στα λαχανικά τον σημαντικό ρόλο που τους αξίζει. Η εποχή μας θέλει σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο κι ένα φούρνο. Αυτό δυστυχώς είναι από τα χειρότερα διατροφικά μας λάθη. Είναι μία εύκολη λύση χωρίς διατροφικά οφέλη αλλά με πολλές θερμίδες.

Τελικά εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τον τελευταίο λόγο, από τις τροφές που διαλέγουμε, το περιβάλλον που ζούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ας κάνουμε τις επιλογές μας περισσότερο με το μυαλό και λιγότερο παρορμητικά, ώστε να είμαστε εμείς ο κυρίαρχος του γενετικού μας πεπρωμένου.

 

Για να σας αποδείξω τα παραπάνω θα σας δώσω μια συνταγή που δεν είναι ακριβή, δε χρειάζεται πολύ χρόνο και είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή.

Κοτόπουλο με πολλά μυρωδικά.

Υλικά

1.  4 στήθη από κοτόπουλο χωρίς πέτσα 

2.  4 κρεμμυδάκια φρέσκα

3.  2 σκελίδες σκόρδο

4.  Μπόλικα φύλλα βασιλικού (σχεδόν μισό φλυτζάνι)

5.  1 κόκκινη πιπεριά

6.  Τζίνζερ

7.  1/2 κ.γ. κουρκουμάς

8.   Πιπέρι cayenne και αλάτι

9.  Χυμός από μισό λεμόνι

10.  Κόλιανδρο 

11. 2 κ.σ. ελαιόλαδο

12.  Γάλα καρύδας (περίπου 150ml).

Χτυπάμε, εκτός από το κοτόπουλο, όλα τα υλικά στο food processor.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στο παραπάνω μείγμα. 

Ψήνουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (σκεπασμένη) μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν έχει πολλά υγρά ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει μία παχύρευστη σάλτσα.

Πρόσθετουμε ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σερβίρεται ωραία μαζί με ρύζι και πράσινη σαλάτα.

 

Καλή μας όρεξη!