Όταν βλέπω γύρω μου ανθρώπους που παραπονιούνται για ευερεθιστότητα, αϋπνία, ανησυχία και θολή μνήμη μια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό. Βλέπω τον "ένοχο", που δεν είναι άλλος από τη ζάχαρη. Όταν αναφέρω τη λέξη "ζάχαρη" εννοώ γενικά τις γλυκαντικές ουσίες, εκτός από τη stevia και την ξυλιτόλη.
Nομίζω ότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Παρολαυτά δεν κάνουμε τίποτα για να αποφύγουμε τις συνέπειες αυτής της τόσο τοξικής ουσίας που επιβαρύνει το σώμα μας και το μυαλό μας.
Croissant, καφές και πορτοκαλάδα
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Μία κλασική περίπτωση είναι να ξυπνήσουμε και να πιούμε μια πορτοκαλάδα. Τη συνοδεύουμε με μια φέτα cake ή κουλουράκια. Τι επιτυγχάνουμε με αυτό το συνδυασμό; Καταφέρνουμε να συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί; To πάγκρεας θα ελευθερώσει μία ποσότητα ινσουλίνης, η οποία θα κατευθύνει τη γλυκόζη στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας.΄Οταν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές έχουμε σαν αποτέλεσμα το πάγκρεας και τα επινεφρίδια να παράγουν ινσουλίνη και κορτιζόλη αντίστοιχα. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που επιφέρει την "αντίσταση ινσουλίνης" και υπερδιέγερση.΄Οσο πιο πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες τρώμε τόσο πιο πολύ υποφέρει ο εγκέφαλος και τόσο πιο πολλές πιθανότητες για τη νόσο του Alzheimer δημιουργούνται.
Η ζάχαρη δημιουργεί φλεγμονές. Τι σημαίνει αυτό; Oι φλεγμονές είναι από τις βασικότερες αιτίες για χρόνιες ασθένειες, περιλαμβάνοντας και τη ψυχική υγεία. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η φλεγμονή όταν είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ξεφύγει από τον έλεγχο. Δεν πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό μας φλεγμονή/ές για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή συνέχεια γιατί οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται βλάπτουν τα κύτταρά μας. Μας οδηγούν σε νοσηρότητα και θνησιμότητα που επέρχεται από τη στεφανιαία νόσο, τον καρκίνο, τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Alzheimer και άλλες χρόνιες ασθένειες.
Υπάρχει μεγάλη σχέση φλεγμονής με τις ασθένειες του εγκεφάλου, όπως Parkinson, Alzheimer, σλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, αυτισμός και κατάθλιψη. Τα κύτταρα του σώματός μας έχουν αισθητήρια του πόνου, πράγμα που δεν υπάρχει στα κύτταρα του εγκεφάλου. ΄Ετσι δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει κάποια φλεγμονή στον εγκέφαλο. Ποιος κρύβεται όμως πίσω από τη δημιουργία της φλεγμονής; Η δραστηριοποίηση των χημικών διαδικασιών που αυξάνουν τον αριθμό των ελευθέρων ριζών. Η χρόνια φλεγμονή δημιουργεί οξειδωτικό stress που γίνεται καταστροφικό όταν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σταδιακή διάβρωση επέρχεται σε όλους τους ιστούς. Η λέξη "οξειδωτικό" μας παραπέμπει στο οξυγόνο. Ο "ένοχος" εδώ είναι το ένα μόριο Ο που χρειάζεται άλλο ένα μόριο Ο για να γίνει ζευγάρι Ο2. Με δύο λόγια οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν χάσει το ένα τους ηλεκτρόνιο. Φυσιολογικά τα ηλεκτρόνια βρίσκοντα σε ζευγάρια αλλά το stress, η μόλυνση, τα χημικά, οι διατροφικές τοξίνες, οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και οι κανονικές λειτουργίες του οργανισμού μπορούν να "ελευθερώσουν" ένα ηλεκτρόνιο από το μόριο. Το μόριο όμως αυτό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει μόνο του οπότε πάει και "κλέβει" ένα ηλεκτρόνιο από το διπλανό. Αυτή λοιπόν η διαταραχή είναι μια οξειδωτική λειτουργία, μια αλυσίδα που δημιουργεί περισσότερες ελεύθερες ρίζες συνεπώς φλεγμονή. Οι ιστοί και τα κύτταρα που έχουν υποστεί οξείδωση δεν λειτουργούν κανονικά και καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις, πεπτικές διαταραχές, αλλεργίες, κατάθλιψη κ.α. Η μείωση της οξείδωσης σημαίνει μείωση φλεγμονών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλουμε η τροφή μας να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Πώς θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη ζάχαρη από τη καθημερινότητά μας;
Δεν είναι λαχταριστά;
avocado
λάδι καρύδας
λάδι ελιάς
Θα προσπαθήσουμε να την αντικαταστήσουμε με τροφές που μας ωφελούν. Θα βάλουμε στη θέση της, τις υγιεινές λιπαρές ουσίες όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το avocado, τους ξηρούς καρπούς, το ghee (βούτυρο, θα δούμε πως φτιάχνεται). Θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τα σιτηρά από τη διατροφή μας. Μετά από πολλές έρευνες που έγιναν είναι γνωστός ο αρνητικός ρόλος που παίζουν στη αποσταθεροποίηση του σακχάρου καθώς και στην υγεία του εγκεφάλου. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι σήμερα σπάνια παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο και οι σπόροι που κυκλοφορούν ευρέως είναι από μετάλλαξη των παλαιών. Οι "καινούριοι" αυτοί σπόροι δεν έχουν το ίδιο DNA. Είναι λοιπόν μία "τροφή" μη συμβατή με τον οργανισμό μας. Θα σας πρότεινα μία αποχή 6 εβδομάδων από όλα τα σιτηρά. Η πρώτη εβδομάδα ίσως σας κουράσει αλλά θα αποζημειωθείτε με το παραπάνω. Βάλτε στη θέση τους "το άμυλο" που δεν σας βλάπτει. Τώρα φαντάζομαι ότι εκπλήσσεστε. Κάποιοι υδατάνθρακες όχι μόνο δεν βλάπτουν, εν αντιθέσει βοηθούν στην ισορροπία του σακχάρου. Ένα παράδειγμα είναι η γλυκοπατάτα. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και χρώμιο. Το χρώμιο βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Περιέχει ακόμα βιταμίνη Ε και C, βήτα καροτένιο, ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο. Αυτός ο κόνδυλος βελτιώνει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σταθεροποιώντας την αδιπονεκτίνη και μειώνοντας τη φλεγμονή. Θα με ρωτήσετε όμως "αφού έχει ψηλό γλυκαιμικό δείκτη;" Τροφές όπως η γλυκοπατάτα, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (κολοκάσι), τα λαχανικά και τα φρούτα προσφέρουν στη διατροφή μας, ενώ τα σιτηρά, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα λίπη και τα γαλακτοκομικά μας επιβαρύνουν.
Αγκινάρα Ιερουσαλήμ
βούτυρο ghee
Κάντε ένα πείραμα. Αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας για 4 εβδομάδες. Πιείτε αρκετό νερό και ασκηθείτε. Μετά από ένα μήνα θα "αναδυθεί" ο πραγματικός σας εαυτός ελεύθερος από την επίδραση της ζάχαρης και των βιομηχανικών τοξικών προϊόντων.
Για να μη σας αφήσω όμως παραπονεμένους/νες θα σας προτείνω μία κομπόστα που θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε το "γλυκάκι" σας.
Κομπόστα με μήλα και φρούτα του δάσους
Kόβουμε τα μήλα
Τέλεια!
1. Μήλα (3 πράσινα και 3 κόκκινα)
2. Φρούτα του δάσους (300 γρ.)
3. Τζίντζερ (τριμμένο)
4. Κανέλα (3 μπαστουνάκια)
α. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
β. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα φρούτα του δάσους, το τζίντερ, την κανέλα, 1 μικρό ποτήρι νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.
γ. Ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε περίπου 15' είναι έτοιμη. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. ¨Οταν είναι τελείως κρύα προσθέτουμε ξύσμα από περγαμόντο ή από ακέρωτο λεμόνι. Είναι πεντανόστιμη!!!
Διατηρείται στο ψυγείο.΄Οταν τη σερβίρουμε προσθέτουμε και λίγους ξηρούς καρπούς.
Καλή προσπάθεια!