ωραίες αναμνήσεις
Η τροφή είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Δεν μας κρατάει μόνο στη ζωή, μας θυμίζει από πού προερχόμαστε, ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Μας προσφέρει ευχαρίστηση και μας ξυπνάει μνήμες. Με λίγα λόγια είναι κάτι ιερό, προσωπικό και πολύ διαφορετικό για τον καθένα μας. Πώς έχουμε φτάσει στο σημείο και την υποτιμάμε τόσο πολύ είναι άξιο πολλών συζητήσεων. Δεν θέλω να πλατιάσω γιατί θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες… Ας δούμε όμως μαζί τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην αγορά τροφίμων από το ράφι οποιουδήποτε καταστήματος. Επιλέγουμε ένα προϊόν επεξεργασμένο, με όσο το δυνατό μακρύτερη διάρκεια ζωής πιθανότατα με χρωστικές και συντηρητικά. Με τι κριτήριο;
Το κόστος ή την έλλειψη χρόνου να ψάξουμε λίγο παραπάνω.Το πιό απλό πράγμα δε το κάνουμε. Ποιό είναι αυτό; Να διαβάσουμε τα συστατικά που περιέχει. Ω! τώρα σας έβαλα δύσκολα. Πού θα τη βρούμε τόση ώρα; Εμείς βιαζόμαστε, έχουμε χίλια δυο άλλα πράγματα να κάνουμε. ΄Ετσι, εμπιστευόστε τις διαφημίσεις, ανταλλάσσουμε απόψεις με φίλους σας και έχουμε τη συνείδησή σας ήσυχη. Άλλωστε είμαστε και "in" γιατί ακολουθούμε το ρεύμα της εποχής. Αν όμως το σκεφτούμε σοβαρά γνωρίζουμε πολύ καλά ό,τι απλώς βολευόμαστε.
Μια άλλη συνήθεια είναι το έτοιμο φαγητό. Μας προσελκύει γιατί είναι "φτηνό" (για αυτό που μας προσφέρει είναι πανάκριβο), είμαστε πεινασμένοι, δεν χρειάζεται ούτε κόπο ούτε χρόνο, και πολλοί από μας ευχαριστιούνται με τη συγκεκριμμένη γεύση. Πώς τώρα εμείς οι Έλληνες έχουμε τη φήμη της μεσογειακής διατροφής είναι μάλλον "μύθος". Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που τα προϊόντα ήταν πολύ πιο απλά και πολύ πιο αγνά. Σήμερα ακόμα και στα σπίτια μαγειρεύουμε με "κύβους" για να νοστιμήσει το φαγητό. Λογικό αφού οι πρώτες ύλες που επιλέγουμε είναι άνοστες. Κάντε ένα πείραμα και την επόμενη φορά που θα πάτε να φάτε σε εστιατόριο ρωτήστε τους αν έχουν μελιτζανοσαλάτα. Θα εκπλαγείτε που δε θα βρείτε σχεδόν πουθενά μελιτζανοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα. Θα μου πείτε τι το κακό έχει η μαγιονέζα; Τις περισσότερες φορές είναι μια επεξεργασμένη τροφή φτιαγμένη με σπορέλαια. Ας σταματήσω όμως εδώ.
Κάνουμε εξετάσεις αίματος και παρατηρούμε ότι "ενώ βρε παιδί μου τρεφόμαστε σωστά" έχουμε ελλείψεις. Πρώτη και καλύτερη είναι η D3, η οποία δεν εκτελεί μόνο χρέη βιταμίνης αλλά και ορμόνης. Καταλαβαίνετε ότι η σπουδαιότητα του ρόλου της είναι ακόμα μεγαλύτερη.
απόλαυση
Συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο. Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Προωθεί την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά για την αναδιαμόρφωσή τους. Παίζει ρόλο σε νευρομυϊκές λειτουργίες και επηρεάζει την κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση. Ως διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος η βιταμίνη D βοηθάει στη πρόληψη λοιμώξεων και αυτοάνοσων παθήσεων. Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και σε μικρή ποσότητα στον κρόκο του αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι και κάποια τυριά. Η απορρόφησή της γίνεται στον εντερικό σωλήνα με τη βοήθεια της χολής και του λίπους.
΄Αλλες ελλείψεις που συναντάμε συχνά είναι η Β12, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
1. Η Β12 είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και απορροφάται με τη βοήθεια οξέων που παράγονται σ το στομάχι μας. Η διαφορετικότητά της οφείλεται στο ότι παράγεται από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες. Παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στο μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης και τη σύνθεση της S-αδενοσυλομεθειονίνης. Συμμετέχει επίσης στη λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Τη Β12 τη παίρνουμε βασικά από τις ζωϊκές πρωτείνες (όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά).
2, Το μαγνήσιο είναι μέταλλο. Στη διατροφή χρησιμοποιούμε τη λέξη μέταλλο για να ορίσουμε ανόργανα μόρια ή άτομα πέρα του νερού. Τα μέταλλα δεν μπορούν ούτε να παραχθούν ούτε να καταστραφούν. Είναι απαραίτητα για την υγεία μας και τα παίρνουμε από τις τροφές. Το μαγνήσιο χρησιμεύει σε περισσότερες από 300 λειτουργίες στον οργανισμό μας συμπεριλαμβανόμενης της λειτουργίας των ενζύμων και του μεταβολισμού. Η έλλειψή του μπορεί να μας δημιουργήσει κούραση, κράμπες, αϋπνία, πονοκέφαλο, εντερικά προβλήματα και διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακά νοσήματα και διαβήτη τύπου β. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα. Η έλλειψη πρωτεϊνης μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του.
3. Ο ψευδάργυρος είναι κι αυτός ένα μέταλλο που το χρειαζόμαστε σε ποσότητα κάτω από 100mg τη μέρα, συνεπώς είναι ένα ιχνοστοιχείο. Όπως με όλα τα μέταλλα έτσι και τα ιχνοστοιχεία πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη τροφή μας γιατί ο οργανισμός μας δεν τα παράγει. Απορροφώνται πρώτα στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια πάνε στο συκώτι μέσω του αίματος. Ο ψευδάργυρος χρειάζεται για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη σύνθεση πρωτεϊνών, τη γονιδιακή έκφραση και την ανοσία. Επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και είναι σημαντικός στη σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης. Είναι συμπαράγοντας στα ένζυμα που βοηθούν στο μεταβολισμό του αλκοόλ. Οι τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι τα όστρακα. Σε κατά πολύ μικρότερη περιεκτικότητα είναι το κρέας, το συκώτι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα φασόλια, το ανθότυρο και η σοκολάτα. Η βιοδιαθεσιμότητά του ψευδαργύρου από ζωϊκές τροφές είναι πολύ μεγαλύτερη από τις φυτικές. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορροφητικότητά του.
μη μου πείτε ότι δεν τα λιγουρεύεστε
Ας δείξουμε την αγάπη στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στην οικογένειά μας επιλέγοντας την τροφή που μας "θρέφει" και όχι αυτή που μας "καταστρέφει¨. Η "σωστή" τροφή μας δίνει υγεία, ενέργεια και όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται βελτιώνει τη συμπεριφορά μας γιατί μας χαρίζει ισορροπία. Χρησιμοποιώ τη λέξη "σωστή" για να τονίσω ότι δεν είναι μια γενική έννοια. Ο καθένας από μας είναι τόσο ξεχωριστός και αξίζει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, όπως να βρούμε τι μας ταιριάζει καλύτερα, τι ελλείψεις έχουμε και τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.
πιο εύκολο δεν γίνετε το μαγείρεμα όταν το μοιραζόμαστε;
Στο τμήμα των συνταγών θα γράψω τρεις συνταγές απλές και εύκολες που θα βοηθήσουν να πάρετε D3, Β12, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Δοκιμάστε να τις φτιάξετε με αγάπη, όχι "βαριεστημένα" και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουν.
Καλή επιτυχία!
Μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο.
1. μπρόκολο
2. κουνουπίδι
3. γιαούρτια -2-ή 250 γρ.
4. αυγά -3-
5. ανθότυρο ή άλλο τυρί που σας αρέσει (περίπου 150 γρ.)
6. αλάτι και πιπέρι
Ψήνουμε στον ατμό το μπρόκολο και το κουνουπίδι (προσοχή να μη παραψηθούνε).
Αφού τα ψήσουμε τα τοποθετούμε σ' ένα πυρίμαχο σκεύος.
Χτυπάμε μαζί το γιαούρτι, τ' αυγά, το τυρί και αλατοπιπερώνουμε. Με αυτό το μείγμα καλύπτουμε τα λαχανικά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σαλάτα με πράσινα λαχανικά και ηλιόσπορο.
Μαρούλι
Σέσκουλο
Μαϊντανός
Λάπαθο
Γλυστρίδα
Αγγούρι
Πιπεριά κόκκινη
Φρέσκο κρεμμύδι
Αβοκάντο
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα περεχύνουμε με μία σάλτσα που έχουμε φτιάξει με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόνη από μουστάρδα και 1 κουταλια της σούπας οξύμελο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύουμε πάλι. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με μπόλικους κολοκυθόσπορους.
Σαρδέλες στο φούρνο με λεμόνι και μάραθο.
1 κιλό σαρδέλες
μπόλικα μάραθο
3 ώριμες ντομάτες
λεμόνι
σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις βάζουμε σ΄ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και το μάραθο και τα ρίχνουμε από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το κρασί με το λεμόνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. ¨Οταν είναι έτοιμο, όπως είναι ζεστό ακόμα ρίχνουμε λίγο λάδι και τρίβουμε ρίγανη.