Διαφορετικο ψωμι, μπαρες δημητριακων.

by Kallirroi Chatzimichali


Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω δύο συνταγές ψωμιού (πολύ διαφορετικές) και μια συνταγή για μπάρες δημητιακών πάρα πολύ νόστιμη.

Πολλοί από μας θέλουμε να αποφύγουμε τα δημητριακά για πάρα πολλούς λόγους. Οι συνταγές λοιπόν που σας δίνω είναι χωρίς αλεύρι. Πώς γίνεται αυτό; Θα το δείτε.

Ψωμί με σπόρους Νο 1

Υλικά

1. Δύο φλυτζάνια αλεύρι αμυγδάλου (είναι αμύγδαλα τριμμένα σε μορφή πούδρας).

2. Δύο κουταλιές σούπας φρεσκοτριμμένο λιναρόσπορο.

3.. Τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι καρύδας.

4. Ένα κ.γ. baking soda.

5. Ελάχιστο αλάτι.

6. ΄Ενα κ,γ, μέλι.

7. Tρία αυγά.

8. Μία κ.σ. μηλόξυδο.

9. Δύο κ.σ. ελαιόλαδο

10. Εκατόν-πενήντα ml. ανθρακούχο νερό.

11. Τριμμένο κάρδαμο και δενδρολίβανο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας.

Παρασκευή

1. Ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά δηλ. από το ένα έως και το πέντε σ' ένα δοχείο.

2. Ενώνουμε όλα τα υγρά δηλ. από το έξι μέχρι και το δέκα.

3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, προσθέτωντας τα μυρωδικά μας.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45΄περίπου.

5. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα που το ψήσαμε για περίπου    δ'υο ώρες, να κρυώσει καλά. Σ' αυτό το διάστημα τραβάει όλα του τα υγρά.

6. Τώρα είναι έτοιμο!

Αν είναι δύσκολο να βρείτε αλεύρι αμυγδάλου, που δεν είναι, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα φλυτζάνι αλεύρι από φαγόπυρο και ένα φλυτζάνι αλεύρι από κινόα. Εδώ, χρησιμοποιούμε αλεύρι από σιτηρά που είναι το φαγόπυρο, αποφεύγουμε όμως τη γλουτένη.

 

2014-06-27 18.40.56.jpg

Ψωμί με σπόρους Νο 2

Υλικά

1.  Μισό φλυτζάνι τσαγιού κολοκυθόσπορο.

2. Μισό φλυτζάνι τσαγιού ηλιόσπορο.

3. 90 γρ. λιναρόσπορο.

4. Μισό φλυτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

5. 145 γρ. νιφάδες βρώμης ή κεχριού.

6. Δύο κ.γ. chia seeds. 

7. Δύο κ.γ. παπαρουνόσπορο.

8.Ένα κ.γ. μέλι.

9. Τρεις κ.σ. ελαιόλαδο.

10.Τριακόσια πενήντα ml. ανθρακούχο νερό.

11. Ελάχιστο αλάτι.

Παρασκευή

1. Ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά.

2. Ενώνουμε όλα τα υγρά υλικά.

3. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

4. Το βάζουμε σε φόρμα και το αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν το βάλουμε στο φούρνο.

5.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Είναι έτοιμο όταν έχει πάρει χρυσαφί χρώμα.


Φαίνονται παράξενα, είναι όμως νόστιμα και πολύ υγιεινά. ΄Εχουν πολύ πιο μεστή γεύση από το ψωμί και γι αυτό με πολύ μικρή ποσότητα χορταίνεις.


Είναι σκουρόχρωμες γιατί έχω χρησιμοποιήσει μαύρο ταχίνι

Είναι σκουρόχρωμες γιατί έχω χρησιμοποιήσει μαύρο ταχίνι

Μπάρες με δημητριακά

Υλικά

1. Τρείς κ.σ. ταχίνι.

2. Δύο κ.σ. μέλι.

3. ¨Ενα φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Μπορείτε να βάλετε ανάμεικτα.

4. ¨Ενα και μισό φλυτζάνι τσαγιού  νιφάδες βρώμης ή κεχριού.

5.¨Ενα κ.γ. κανέλα.

6. Τρεις κ.σ. ξανθές σταφίδες.

7. Μία κ.σ. κολοκυθόσπορο.

7. Τρεις κ.σ. ελαιόλαδο.

Παρασκευή

1.  Ζυμώνω όλα υλικά πολύ καλά.

2. Σε μια λαμαρίνα του φούρνου που την έχω καλύψει με λαδόκολλα στρώνω το μείγμα. Το πάχος να μην είναι πάνω από 1cm (μπάρες φτιάχνουμε).

3. Ψήνουμε στους 180 βαθμους Κελσίου.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύγευστες είναι. Είναι υγιεινές (αν τις φάμε με μέτρο), μεταφέρονται εύκολο συνεπώς μπορούμε να τις πάρουμε στη δουλειά ή στην εκδρομή μας. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του εμπορίου, πρώτον γιατί είναι με αγνά υλικά και χωρίς φυτικές λιπαρές ουσίες και δεύτερον γιατί είναι φτιαγμένες με αγάπη από εμάς για τους εαυτούς μας και γι αυτούς που αγαπάμε!

Καλή όρεξη!