Γνωρίζουμε ότι μία ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Μία βλάβη στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε τις βασικές αιτίες για τις περισσότερες ασθένειες θα καταλήξουμε σε πέντε:
1. ό,τι μας προκαλεί αλλεργίες
2. μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα
3. τοξίνες
4. διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
5. stress
Λαμβάνοντας υπ' όψη μας τους παραπάνω παράγοντες θέλουμε να βρούμε την αιτία που προκαλεί την ασθένεια και θεραπεύοντας τη να εξαλείψουμε τα συμπτώματα. Υπάρχει η άποψη ότι βακτήρια στο λεπτό έντερο (που μετοίκησαν από το παχύ, σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον σαν αυτό του λεπτού εντέρου) ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που οδηγούν σε αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, αρρωστημένη συμπεριφορά και γνωστική δυσλειτουργία. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου "μιλάει" στον εγκέφαλο στέλνοντάς του μηνύματα. Αν υπάρχουν φλεγμονές, το μήνυμα που θα λάβει ο εγκέφαλος θα αυξήσει τον παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRF) στον υποθάλαμο. Αυτή η αντίδραση με τη σειρά της θα αυξήσει τις ορμόνες του stress, όπως την κορτιζόλη, και θα διαφοροποιήσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.
Το έντερό μας, μιλάει στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ισορροπία στην χλωρίδα (του εντέρου) η επικοινωνία δεν θα είναι καλή και θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Ένα από τα πολύ βασικά, γιατί σε αυτό οφείλονται πάρα πολλές ασθένειες, είναι της εντερικής διαπερατότητας (intestinal permeability). Επίσης άλλος λόγος που συντελεί είναι οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αγγλικό ιατρικό περιοδικό "GUT" αναφέρει ότι αν αφαιρέσουμε τις τροφές που είναι αλλεργιογόνες στον συγκεκριμένο οργανισμό, βλέπουμε μεγάλη βελτίωση στην εντερική διαπερατότητα. Ένα άλλο κύριο άρθρο του "Αμερικάνικου Περιοδικού Γαστροεντερολογίας" δηλώνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τον ρόλο που παίζουν οι διατροφικές αλλεργίες και φλεγμονές στην εντερική διαπερατότητα. Ας το διατυπώσουμε πιο απλά. Κάποιες τροφές ερεθίζουν το έντερο και δυσκολεύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό το ονομάζουμε τροφική δυσανεξία. Δεν είναι τροφική αλλεργία, αλλά προκαλεί άσχημα συμπτώματα. Η γλουτένη είναι η πιο κοινή διατροφική δυσανεξία. Είναι μία πρωτεϊνη που τη συναντάμε στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Τα γαλακτοκομικά επίσης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτά προκαλούνται είτε από τη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) είτε από την καζεϊνη ή τον ορό του γάλακτος (πρωτεΐνες του γάλακτος). Δημιουργούν φούσκωμα, αέρια και πολλές φορές διάρροια. Επίσης άλλες τροφές όπως η σόγια,, το καλαμπόκι, τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Καλό είναι να αφαιρέσετε αυτές τις ομάδες τροφών για τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο "κάντε ένα test που μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας".
Η επιφάνεια του λεπτού εντέρου όπου γίνεται η απορρόφηση της τροφής είναι πολύ μεγάλη και καλύπτει το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελείται από μία μεμβράνη με μία σειρά κυττάρων. Αιτίες που συντελούν στη διάβρωσή της εκτός από τις τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες είναι το stress, μεγάλη χρήση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών, τα στεροειδή, οι εντερικές λοιμώξεις, οι επεξεργασμένες τροφές, το αλκοόλ, διατροφή υψηλή σε σάκχαρα και φτωχή σε φυτικές ίνες. Μια διάβρωση μπορεί να ενεργοποιήσει αντίδραση του ανοσοποιητικού που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ευερέθιστο έντερο, αλλεργίες, αρθρίτιδα, αυτοάνοσα, ψυχικές διαταραχές κ.α. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, καλό είναι να θυμηθούμε ότι τα μικρόβια που υπάρχουν στον οργανισμό μας ζυγίζουν περίπου έναμισι κιλό όσο και ο εγκέφαλος. Ο οργανισμός αποτελείται από 10 τρις ανθρώπινα κύτταρα και 100 τρις κύτταρα μικροβίων. Καθένας μας έχει περίπου 20.000 ανθρώπινα γονίδια και 2 - 20 εκατομύρια γονίδια μικροβίων. Ετσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τη χλωρίδα του οργανισμού μας σε άριστη κατάσταση. Όταν το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου είναι υγιές είμαστε κι εμείς υγιείς!