Κάνουμε εξετάσεις και βλέπουμε ότι η χοληστερόλη είναι ψηλή. Υποθέτουμε ότι έχουμε φάει πολλά λιπαρά. Σωστά;
Η χοληστερόλη είναι λιπίδιο που παράγεται στο συκώτι. Το 80% περίπου παράγεται ενδογενώς δηλαδή από τα δικά μας κύτταρα και το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό το επίπεδό της στο αίμα. Αυτό που την αυξάνει είναι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, άμυλα κ.α) γιατί αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος και ως εκ τούτου αυξάνεται η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια.
Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού γιατί παίζει σημαντικό ρόλο:
στο νευρικό μας σύστημα
στις ορμόνες (DHEA, αδρεναλίνη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προγεστερόνη, κορτιζόλη)
καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
βοηθάει στη παραγωγή χολικών οξέων, που μας χρειάζονται για την πέψη των λιπών
αποτελεί μέρος του ελύτρου της μυελίνης του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητη για τη σωστή του λειτουργία (συγκέντρωση, μνήμη)
βοηθάει στη καλή λειτουργία των υποδοχέων σεροτονίνης του εγκεφάλου
στη μεμβράνη των κυττάρων
παραγωγή βιταμίνης D
είναι πλούσια στο μητρικό γάλα ακριβώς γιατί είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Αυτό που είναι καλό να καταλάβουμε είναι ότι αν η τιμή της είναι αυξημένη πρέπει να υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή. Συνεπώς είναι ένας δείκτης φλεγμονής όχι όμως η αιτία της.
Όταν κάνουμε εξετάσεις και βρίσκουμε αυξημένο ζάχαρο μας λένε ότι έχουμε διαβήτη και αρχίζουμε θεραπεία με διάφορα φάρμακα, ινσουλίνη κ.ο.κ. Θα ήθελα όμως πριν ξεκινήσετε μια τέτοιου είδους θεραπευτική αγωγή να σας ρωτήσω " μήπως παίρνετε στατίνες (φάρμακα για τη χοληστερίνη); Είναι σημαντικό να ξέρουμε αν έχουμε ζάχαρο ή το υψηλό ποσοστό ζαχάρου στο αίμα οφείλεται σε κάποιο φάρμακο.
Οι στατίνες μπλοκάρουν τον ενδογενή παράγοντα της χοληστερόλης, αυτής δηλ. που παράγει ο οργανισμός μας καθώς και το σενένζυμο Q10. Εμείς θεωρούμε ότι μπλοκάρουν τη χοληστερόλη που παίρνουμε από το φαγητό. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Η χοληστερόλη που θα πάρετε από το σουβλάκι, τις τηγανητές πατάτες πάει στις αρτηρίες και ας έχετε πάρει στατίνη. Το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει την παραπάνω που πήραμε από το φαγητό. Οι πολλοί απλοί υδατάνθρακες (άμυλα και ζάχαρα) προκαλούν απότομη αύξηση ζαχάρου συνεπώς και ινσουλίνης. Η ινσουλίνη ενεργοποιεί το ένζυμο HMG CoA reductase. Αυτό το ένζυμο ελέγχει τη σύνθεση της χοληστερίνης στο συκώτι. Συγκεκριμένα το ενεργοποιεί ώστε να φτιάξει χοληστερίνη. Η τροφή αυτή θα μετατρεπόταν σε χοληστερίνη αλλά αντ΄αυτού με τη λήψη της στατίνης η γλυκόζη γυρνάει πάλι στο αίμα. Στη προσπάθειά μας να μειώσουμε τη χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσουμε ζάχαρο.
Πολλοί λένε ότι είναι κληρονομική. Καλό είναι να καταλάβουμε ότι η γενετική επηρεάζει ως ένα σημείο περίπου 30%. Άλλοι παράγοντες που ελέγχονται απόλυτα από μας επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας μας. Είναι σα να βαστάμε ένα όπλο. Η γενετική το "γεμίζει" εμείς όμως είμαστε αυτοί που πατάμε τη σκανδάλη. Ο τρόπος που τρώμε, η άσκηση που κάνουμε, η διαχείριση του"stress", η έκθεσή μας στις τοξίνες μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο χοληστερίνης, την πίεση, το ζάχαρο και ως εκ τούτου βοηθούν τον οργανισμό να νοσήσει.
Θα σας σύστηνα να μειώσετε τη χοληστερόλη με διατροφή κατάλληλη για σας, άσκηση, καλά λιπαρά όπως Omega3, λιναρόσπορο, chia seeds, φυτικές ίνες.
Και στην ερώτησή σας:"μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη μου χωρίς φάρμακο;" Και βέβαια μπορώ!