Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανταγωνίζονται τους παθογόνους στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εμποδίζουν την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων δημιουργώντας αντιμικροβιακές ουσίες. Μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάβαση και παραμονή τους από το γαστρεντερικό σωλήνα διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.
Μας βοηθάνε :
στη καλή πέψη της τροφής
στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων
στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων
Υπάρχουν πολλά στελέχη προβιοτικών. Οι δύο πιο γνωστές κατηγορίες είναι: 1. Lactobacillus και 2. Bifidobacterium. Βοηθάνε στην πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν επίσης στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βελτιώνουν τις φλεγμονές των εντέρων ακόμα και αυτές που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Τρόποι που μπορούμε να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με προβιοτικά είναι:
1. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.
2. Συμπληρώματα προβιοτικών.
Πολλοί λαοί παρασκευάζουν τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως: τουρσιά, γιαούρτι, kefir, sauerkraut, kombucha κ.α Η παστερείωση των τροφών σκοτώνει τους παθογόνους οργανισμούς, σκοτώνει όμως και τους μη παθογόνους που είναι τα προβιοτικά. Σύμφωνα με μία μελέτη του British Medical Journal η κατανάλωση φυτικών ινών αυξάνει το Akkermansia muciniphila προβιοτικό στο έντερο. Αυτό το στέλεχος μας βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης, στη καλύτερη αναλογία μέσης- γοφών και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από άλλες μελέτες προκύπτει ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν τον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.
Τώρα θα αναρωτηθείτε "αν καταναλώνω τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση χρειάζομαι συμπλήρωμα προβιοτικού;" Το πιο πιθανό είναι ότι αν αυτή η ερώτηση γινόταν πενήντα χρόνια πριν η απάντηση θα ήταν "όχι". Σήμερα όμως με την υπερκατανάλωση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων καθώς επίσης και με τις εντατικές καλλιέργειες η απάντηση είναι'ναι".
Ένα βλαβερό ζιζανιοκτόνο είναι η γλυφοσάτη. Χρησιμοποιείται για να σκοτώνει βακτήρια και μήκυτες από το έδαφος αλλά μαζί με αυτά καταστρέφει και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έδαφος. Επίσης τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη κτηνοτροφία επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου σκοτώνοντας τα μη παθογόνα βακτήρια (προβιοτικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπερτερούν τα παθογόνα (clostridium difficile) ή οι μύκητες (candida).
Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε ένα προβιοτικό.
1. Να δούμε ότι έχουν γίνει μελέτες που επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του.
2. Να αναγράφεται στην ετικέτα ο αριθμός αποικιών των προβιοτικών (CFU's) που περιέχονται στο συγκεκριμμένο σκεύασμα. Αν αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg) πρέπει να είναι τουλάχιστον 350 mg προβιοτικών.
Πόσα CFU's πρέπει να έχει το προβιοτικό που θα επιλέξουμε;
Η ποσότητα των προβιοτικών είναι διαφορετική για τον καθένα από μας και εξαρτάται από πολλούς λόγους. Πολλοί όταν πρωτοπάρουν προβιοτικά μπορεί να αισθανθούν φούσκωμα ή αέρια. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται μια αλλαγή στη μικροχλωρίδα και το pH του εντέρου. Τότε μειώνουμε τη δόση των προβιοτικών για καμιά δεκαριά μέρες και τα συμπτώματα σταματούν.
Πότε είναι καλύτερα να πάρουμε τα προβιοτικά μας;
Εδώ οι απόψεις διχάζονται. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να τα πάρει κανείς με άδειο στομάχι ώστε να μην επηρεαστούν από τα στομαχικά οξέα και άλλοι μαζί ή μετά το φαγητό ώστε να γίνει καλύτερα η απορρόφησή τους. Προσωπικά νομίζω ότι δρουν καλύτερα μετά το βραδυνό φαγητό. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι δεν αρκεί να παίρνουμε προβιοτικά. Πρέπει να αποφεύγουμε ότι τα καταστρέφει.Να τρώμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που λειτουργούν σαν πρεβιοτικά (τροφή των προβιοτικών). Η τροφή μας να είναι οργανική, ώστε να αποφεύγουμε ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα άμυλα (γιατί μεταβολίζονται γρήγορα σε ζάχαρα). Η ζάχαρη είναι τροφή για τους ζυμομήκυτες όπως η candida. Όταν οι αποικίες αυτών των ζυμομηκύτων αυξηθούν αλλάζουν την εντερική χλωρίδα και μία σειρά ασθενειών μπορεί να ακολουθήσει. Αγοράστε ένα καλό φίλτρο νερού. Το χλώριο καταστρέφει τα κακά αλλά και τα καλά βακτήρια. Επηρεάζει και αυτό την εντερική χλωρίδα.
Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία των εντέρων μας!