Τα οστά αποτελούνται από κύτταρα που φτιάχνουν τον οστίτη ιστό. Είναι αποθήκη αλάτων κυρίως φωσφορικού ασβεστίου, φωσφορικού μαγνησίου καθώς και ανθρακικού νατρίου και καλίου. Το άλλο συστατικό τους είναι το κολλαγόνο, μία ομάδα ινωδών πρωτεϊνών. Τα μεν άλατα καθιστούν τα κόκκαλα σκληρά και ανθεκτικά ενώ τα ινίδια κολλαγόνου τα κάνουν ελαστικά. Κάθε οστό καλύπτεται από μία μεμβράνη που βοηθά την ανάπτυξη και την επούλωσή του αν σπάσει. Στο εσωτερικό υπάρχουν κοιλότητες που περιέχουν τον ερυθρό μυελό. Ο ερυθρός μυελός είναι αυτός που παράγει τα κύτταρα του αίματος.
Όλα ξεκινούν από την διατροφή. Πάλι πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ινσουλίνη και το ζάχαρο. Όταν μείνουμε για πολλές ώρες χωρίς φαγητό ή περιορίσουμε υπερβολικά τις θερμίδες τότε το σώμα μας αρχίζει να μετατρέπει τα αποθέματα πρωτεϊνης που βρίσκονται στο μυϊκό ιστό ακόμα και στα κόκκαλα σε ζάχαρο για να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτή η κατάσταση χαμηλού ζαχάρου στο αίμα ιδιαίτερα όταν υπάρχει κούραση των επινεφριδίων οδηγεί τον οργανισμός μας στη προσπάθεια να ανεβάσει το ζάχαρο στο αίμα. Αυτό μπορεί να επιφέρει αϋπνία ή "λιγούρες" κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε περιόδους έντονου στρες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού ακόμα και βλάβη σε κάποιο όργανο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε άτομα ιδιαιτέρως λιπόσαρκα. Το αποτέλεσμα της δυσγλυκαιμίας δεν είναι πάντα η παχυσαρκία. Ευαισθησία σε κάποια συστατικά π.χ. στη γλουτένη, μπορεί να επιφέρει μεταβολική καταβολή του ζαχάρου. Σαν συνέπεια μπορεί να έχουμε ανεβοκατέβασμα στο ζάχαρο που με τη σειρά του δημιουργεί παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη βλάβη οποιουδήποτε ιστού ακόμα και των ιστών του εγκεφάλου.
Όταν τρεφόμαστε "σωστά" δεν έχουμε διαρκές αίσθημα πείνας γιατί το κύτταρο για να τραφεί χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και όχι ποσότητα. Η πέψη είναι η δραστηριότητα του οργανισμού που απαιτεί την περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα η κατανάλωση επαρκούς πλήρους πρωτεϊνης βοηθάει στη πέψη και απορρόφηση της τροφής. Η τροφή διασπάται και πέπτεται ευκολώτερα και μένει ενέργεια για τις υπόλοιπες διεργασίες του οργανισμού.
Η φτωχή πέψη έχει σαν συνέπεια διατροφικές ελλείψεις. Σε αυτό πολλές φορές συμβάλλει η έλλειψη υδροχλωρικού οξέως (το χρειαζόμαστε για την πέψη της πρωτεϊνης καθώς και των μετάλλων συμπεριλαμβανόμενου του ασβεστίου, για προβλήματα της χοληδόχου κύστης που έχει σαν συνέπεια την χαμηλή απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών. Η χολή μας χρειάζεται για την απορρόφηση και χρήση των μετάλλων και ειδικά για τις βιταμίνες D3 και K2). Σύμφωνα με " The Nurse's Health Study" η λήψη D3 χωρίς K2 μπορεί να διπλασιάσει το ποσοστό καταγμάτων. Χονδρικά είναι πάνω από δώδεκα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να έχουμε υγιή κόκκαλα. Όλα λειτουργούν με συνέργεια.
Ορμονικές διαταραχές, ιδιαίτερα ανεπαρκής ποσότητα προγεστερόνης συνεισφέρει σε απώλεια οστικής μάζας. Η υγιής λειτουργία των επινεφριδίων είναι ουσιαστική για ορμονική ισορροπία, ιδίως στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.
Η καθιστική ζωή σε βάθος χρόνου βοηθάει στη απώλεια οστικής μάζας. Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν στη διατήρηση της. Οι αστροναύτες που περνούν πολύ χρόνο στο διάστημα πολλές φορές όταν επιστρέψουν στη γη δε μπορούν να περπατήσουν ή να σταθούν όρθιοι. Η απομάκρυνσή μας από τη βαρύτητα της γης μειώνει την οστική μάζα.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες.
Καταλήγουμε και πάλι: η επολογή της τροφής και η απορρόφησή της καθώς και ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ζούμε είναι το φάρμακό μας.
Τα κόκκαλα είναι όπως οι μύες. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά τα χάνουμε.