Τώρα το χειμώνα συνέχεια ακούμε για τη βιταμίνηC. Ας δούμε γιατί μας είναι τόσο χρήσιμη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αυξήσουμε.
Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή και πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, νευρολογικό σύστημα καθώς και για τους ενδοκρινείς αδένες. Tα περισσότερα θηλαστικά και φυτά τη συνθέτουν μόνα τους. Ο άνθρωπος, κάποιες μορφές πιθήκων καθώς και τα ινδικά χοιρίδια αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Πρέπει να πάρουν τη βιτ.C από την τροφή τους και ίσως και από διατροφικό συμπλήρωμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται επαρκή ποσότητα για να έχει υγιείς ιστούς και καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Εδώ είναι καλό να αναφερθούμε στην ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού. Δεν χρειαζόμαστε όλοι την ίδια ποσότητα. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση υγείας. Εάν έχουμε πάρει περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε ο οργανισμός μας την αποβάλλει.
Ο νομπελίστας χημικός Linus Pauling ανακάλυψε ότι τα λευκά κύτταρα χρειάζονται μεγάλες δόσεις βιτ.C για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να εξουδετερώσουν ιούς και βακτήρια. To 1970 ο Dr. John Ely διατύπωσε τη θεωρία "Glucose-Ascorbate-Antagonism". Η γλυκόζη και η βιτ.C έχουν συγγενή χημικό τύπο, είναι μονοσακχαρίτες και εξαρτώνται από την ορμόνη του παγκρέατος ινσουλίνη για να μπορέσουν να εισχωρήσουν στο κύτταρο. Θεωρεί ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Η γλυκόζη έχει μεγαλύτερη συγγένεια με τον υποδοχέα της ινσουλίνης από το μόριο της βιτ C. Κατά την άποψή του όσο περισσότερο ζάχαρο κυκλοφορεί στο αίμα μας τόσο μικρότερη απορροφητικότητα έχει η βιτ.C στον οργανισμό μας. Τα λευκά κύτταρα έχουν περισσότερους υποδοχείς ινσουλίνης από όλα τα υπόλοιπα. Χρειάζονται επαρκή ποσότητα βιτ.C για να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες, τα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς.
Τροφές πλούσιες σε βιτ. C είναι:
πιπεριές
μαϊντανός
λεμόνι
φράουλες
μπρόκολο
κουνουπίδι
μαρούλι
kale
γκρέιπφρουτ
ακτινίδιο
πορτοκάλι
Πώς θα αυξήσουμε τη βιτ. C στον οργανισμό μας:
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη
Τρώμε τροφές πλούσιες σε βιτ.C
Αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς τροφή για τουλάχιστον 12 ώρες. Π.χ τρώμε το τελευταίο γεύμα κατά τις 8μμ και δεν ξανατρώμε μέχρι την άλλη μέρα στις 8πμ.
Παίρνουμε βιτ. C σε μορφή συμπληρώματος συνδυάζοντάς τη με βιοφλαβονοειδή για καλύτερη απορρόφηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50%
Έχετε παρατηρήσει ότι πολλοί από μας αρρωσταίνουν ευκολώτερα την περίοδο των εορτών; Όσο κι αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε καταλαβαίνουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών και φαγητών με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη που επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.