Από τα πιο όμορφα λαχανικά του Φθινοπώρου-Χειμώνα είναι οι κολοκύθες. Το χρώμα τους ποικίλει από κίτρινο, κιτρινοπράσινο έως βαθύ πορτοκαλί και οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν Είναι όμως μόνο αυτό; Oι κολοκύθες είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πλούσιες σε άλφα και βήτα καροτενοειδή καθώς επίσης σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις και μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.
H κολοκύθα ήταν τροφή των Αζδέκων και των Μάγια εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Έτρωγαν την κολοκύθα αλλά και τους σπόρους της τους χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο. Όταν πήγαν οι πρώτοι προσκυνητές στην Αμερική μετέφεραν μαζί τους και την κολοκύθα. Χωρίς αυτή δεν ξέρουμε αν θα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν. Στην Πορτογαλία την έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος και από εκεί διαδώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Ε, φυτικές ίνες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β3,Β5,Β6 και φυλλικού οξέως), ομέγα 3 λιπαρών καθώς και καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φώσφορου και σιδήρου.
Έχουμε μία τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μας βοηθά να μειώσουμε τα επίπεδα φλεγμονής που πιθανόν να υπάρχει στον οργανισμό μας. Βοηθάει στη καλή λειτουργία της καρδιάς και του καρδιακού μας συστήματος, κρατάει υγιείς τους ιστούς των ματιών και τα προστατεύει από τις βλάβες που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο.Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, προκαλώντας τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Βοηθά επίσης την καλή λειτουργία του συκωτιού γιατί βελτιώνει την υγεία των ιστών και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του.
Σήμερα χρησιμοποιούμε τη σάρκα του φυτού καθώς και τους σπόρους. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Τα άνθη της κολοκύθας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία. Όπως τα καρύδια και το ελαιόλαδο έτσι και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πλούσιοι σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά και ποικιλία μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν στη μείωση φλεγμονής και μείωση κινδύνου για διαβήτη. Βοηθάει στη μείωση αρτηριακής πίεσης γιατί είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία σε καλή κατάσταση. Πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα συμπεριλαμβανομένων του χαλκού, σιδήρου και ψευδάργυρου μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς και να συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου ορισμένων καρκίνων όπως π.χ του καρκίνου του πνεύμονα.
Με λίγα λόγια η κολοκύθα δεν είναι μόνο ένα φυτό που το συνδυαζουμε με μια ωραία εποχή του χρόνου Είναι και πολύ ωφέλιμη. Ας την απολαύσουμε φτιάχμοντας ωραία σούπα που θα τη "στολίσουμε" με κολοκυθόσπορο ή βάζοντας τη στη σαλάτα μας