Τα αποτελέσματα μιας έρευνας εννέα ετών από το ολλανδικό Κέντρο Βιολογίας για τον καρκίνο και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έρχονται να μας δώσουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το πόσο η ζάχαρη επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα και κάνει πιο επιθετικούς τους καρκινικούς όγκους. Όλοι μας έχουμε και καρκινικά κύτταρα, απλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν μας βλάπτει. Στον κύκλο της ζωής κάθ' ενός από μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν και αν οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί θα δημιουργήσουν όγκους.
Τα σάκχαρα δηλ. οι απλοί υδατάνθρακες και όχι μόνο η ζάχαρη διασπώνται πιο γρήγορα από τους υγιείς ιστούς και διαγείρουν την ανάπτυξη όγκου (φαινόμενο Wartburg). Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Communications" και μας αποδεικνύει τη σύνδεση της ζάχαρης με την καρκινογένεση. Ο καθηγητής Γ. Θεβελειν μας εξηγεί ότι η ταχεία διάσπαση της ζάχαρης από τα καρκινικά κύτταρα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο διαρκούς διέγερσης της ανάπτυξης του καρκίνου. Μετά από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας οι επιστήμονες θα θέσουν καινούριες διατροφικές παραμέτρους. Η κέτωση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε αυτούς που πάσχουν από καρκίνο. Οι αναλογίες των μακροθρεπτικών ουσιών (πρωτεϊνες-λίπη-υδατάνθρακες) έχουν σαφώς σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και γι αυτό πρέπει να προσθέσουμε τη σύγχρονη έρευνα στις παραμέτρους για την ανθρώπινη μακροζωία. Η εποχή μας μπορεί να χαρακτηριστεί ότι μας παρέχει "τροφή" χαμηλής ποιότητας, χωρίς θρεπτικά συστατικά,. Από την άλλη η ιατρική μας παρέχει φάρμακα που μας επιμηκύνουν τη ζωή, πολλές φορές χωρίς καμία ποιότητα. Ας επικεντρωθούμε σε τρόφιμα και λιπαρά / λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ώστε να έχουμε άμεση ευθυγράμμιση με την ανθρώπινη εξελικτική και γενετική κληρονομιά μας.