΄Ολοι μας αγαπάμε τη ζάχαρη (γλυκά ..), τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια..) και τις επεξεργασμένες τροφές (αλαντικά, έτοιμες σάλτσες..). Σαν αποτέλεσμα έχουμε μεταβολικές διαταραχές που με τον καιρό μάς δημιουργούν προβλήματα.
Βασική αρχή για να έχουμε καλή υγεία είναι να διατηρούμε το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε μία καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Γι αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω τροφές που αν τις ενσωματώσουμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.
Ας ξεκινήσουμε με το ελαιόλαδο. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις επιζήμιες επιδράσεις που δημιουργεί ο διαβήτης όπως η νευροπάθεια και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης περιέχει ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που έχει συσχετιστεί με τη μείωση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων καθώς και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Θα συνεχίσουμε με τον καφέ και τη σοκολάτα. Σοβαρά μιλάω. Δε σας περνάει από το μυαλό ότι η σοκολάτα ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Όταν είναι στη πρωτογενή της μορφή θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές του πλανήτη..Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως π.χ μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χρώμιο. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί καλή πηγή βιτ.C. Όλα αυτά που λέμε ισχύουν για το ακατέργαστο (raw) κακάο και σοκολάτα. Καλό είναι να επιλέγουμε σοκολάτες υγείας με τουλάχιστον 70% ποσοστό κακάο. Από την άλλη ο καφές και εννοούμε οργανικός καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ μέχρι και 60% διότι περιέχει αντιοξειδωτικά και μέταλλα που βοηθούν στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι 1-3 καφεδάκια τη μέρα είναι μια καλή συνήθεια.
Το πράσινο τσάι όπως και ο καφές έχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν την καταπόλεμηση χρόνιων φλεγμονών που μας προκαλούν ασθένειες και θνησιμότητα. Το βασικό συστατικό που είναι δυνητικά υπεύθυνο για τα οφέλη που μας χαρίζει το πράσινο τσάι είναι η "επιγαλοκατεχίνη" ( epigallocatechin gallat -EGCG). Βοηθάει την καύση του λίπους και τη σταθεροποίηση του σακχάρου.
Η καρύδα και τα προϊόντα της όπως το λάδι, το βούτυρο, οι νιφάδες, το γάλα, το νερό και το αλεύρι. Είναι καλή πηγή λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα μέσης αλύσου τριγλυκεριδίων που βοηθούν στην παραγωγή κετόνων. Όταν χρησιμοποιεί ο οργανισμός κετόνες αντί σακχάρων για παραγωγή ενέργειας σταθεροποιείται με φυσικό τρόπο το σάκχαρο του αίματος και καίμε εναποθηκευμένο λίπος. Η καρύδα έχει επίσης φυτικές ίνες που κι αυτές βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου.
Τώρα θα μιλήσουμε για δύο μπαχαρικά. Τον κουρκουμά και την κανέλα που και τα δύο μας βοηθούν στην καταπολέμηση της αντίστασης της ινσουλίνης. Έχει αποδειχτεί ότι ο κουρκουμάς δρα στο συκώτι και ρυθμίζει την ενεργοποίηση των γονιδίων και τους ενζυματικούς παράγοντες που συνεργάζονται για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων. Επίσης δρα αποτελεσματικά στη μείωση των φλεγμονών. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να απορρυθμίσει το ζάχαρο γιατί διαγείρει την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Από την άλλη η κανέλα ρυθμίζει και αυτή αποτελεσματικά το ζάχαρο στο αίμα. Εδώ η επιλογή μας να είναι κανέλα Κεϋλάνης που είναι πιο δραστική για την αντιμετώπιση του ζαχάρου. Επιπλέον έχει πολύ μικρότερη ποσότητα κουμαρίνης (ένα συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο συκώτι αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες).
Μηλόξυδο, λεμόνια και λάιμ. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου γιατί και τα τρία έχουν κιτρικό οξύ και μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων.
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μέταλλα, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμινών Β. Περιέχουν ένα μόριο σακχάρου που λέγεται D-μαννοεπτουλόζη (D-mannoheptulose) που έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης.
Ο έλεγχος σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικός παράγων για την καλή μας υγεία. Ας σκεφτούμε ξανά και ξανά τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά ώστε να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας Έτσι θα αποφύγουμε τις χρόνιες φλεγμονές και θα υπάρχει ισορροπία στην έκκριση ορμονών. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε καλή φυσική και πνευματική υγεία.