Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για τα αυγά. Τελευταία μπορεί να ακούσατε ότι μας βλάπτουν γιατί έχουν πολύ χοληστερόλη και δημιουργούν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Αυτό προέκυψε ύστερα από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) την 1η Μαρτίου./2019
Η μελέτη
Η δημοσίευση στο JAMA έγινε από ερευνητές που συγκέντρωσαν και εξέτασαν τα αποτελέσματα από έξι διαφορετικές μακροχρόνιες μελέτες, οι οποίες δεν αφορούσαν ειδικά τα αυγά. Είναι μελέτες που έγιναν για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε άνδρες και γυναίκες (σε εθνικό επίπεδο). Οι ερευνητές εξέτασαν πόσα από τα άτομα που έπασχαν από καρδιακή νόσο, πέθαναν από καρδιακές παθήσεις ή από άλλα αίτια κατά τη διάρκρια των συγκεκριμένων ερευνών (μερικές από τις οποίες διήρκεσαν 17 χρόνια).
Πριν δούμε τα αποτελέσματα των ερευνητών θέλω να κάνουμε μια διευκρίνιση. Πρώτα ότι οι μελέτες ήταν κοόρτις (cohort) που σημαίνει ότι είναι επιδημιολογικές.. Όλες οι μελέτες εμπίπτουν σε δύο βασικούς τύπους: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έρευνα. Στον ιατρικό κόσμο, η πρωτογενής έρευνα περιλαμβάνει πειράματα ενώ η επιδημιολογική εξετάζει πώς και γιατί οι ασθένειες εμφανίζονται σε έναν πληθυσμό. Ο πιο ακριβής τύπος πρωτογενούς έρευνας είναι αυτός που ο ερευνητής ελέγχει τα πάντα και υπάρχει μόνο μία μεταβλητή. Αυτό είναι δυνατό μόνο σε πειραματικές μελέτες. Οι έξι αρχικές μελέτες (που έγιναν) κοόρτις εμπίπτουν στην επιδημιολογική κατηγορία.
Στις μελέτες κοόρτις οι συμμετέχοντες παρέχουν πληροφορίες στους ερευνητές. Οι συμμετέχοντες και στις έξι αρχικές μελέτες κοόρτις ήταν αυτοί που έδωσαν πληροφορίες στους ερευνητές. Οι ερευνητές δεν είχαν δική τους άποψη, συνεπώς βασίστηκαν σε πληροφορίες πιθανόν αναξιόπιστες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ ενός πιθανού παράγοντα κινδύνου για την υγεία και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Η πρόσφατη έκθεση στο JAMA προέρχεται από μετα-ανάλυση, ένα είδος δευτερογενούς έρευνας. Βασικά, είναι μελέτη άλλων μελετών. Μια μετα-ανάλυση δεν παρέχει καθόλου νέα δεδομένα. Χρησιμοποιεί υπάρχον υλικό για να καταλήξει σε συμπεράσματα.
Το αποτέλεσμα
Τώρα που είδαμε πώς οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις πληροφορίες τους, ας δούμε πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου είτε από παθήσεις της καρδιάς είτε από άλλες αιτίες όταν η ημερήσια κατανάλωση της χοληστερόλης ήταν μεγάλη. Αρχικά, η μελέτη φάνηκε να αναφέρει ότι κάθε επιπλέον αυγό που καταναλώνεται συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου.
Το 75% της χοληστερόλης παράγεται από τα ίδια μας τα κύτταρα και το 25% το παίρνουμε από την τροφή μας. Ο καθένας από μας είναι γενετικά προγραμματισμένος να διατηρεί το επίπεδο της χοληστερόλης σταθερό γύρο από ένα όριο που είναι προκαθορισμένο και διαφορετικό. Πολλοί παράγοντες όπως η εθνικότητα, ο γενετικός προγραμματισμός, οι ορμόνες και ο τρόπος διατροφής το επηρεάζουν.
Αυγά
Ναι, έχουν χοληστερόλη. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 186mg και 65 θερμίδες. Η χοληστερόλη είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη παραγωγή της βιταμίνης D, στη δημιουργία ορμονών καθώς και στη παραγωγή ενέργειας (για τους μυς, και ας μη ξεχνάμε τον καρδιακό μυ). Βλέπουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Τα αυγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης: ένα μεγάλο αυγό μπορεί να περιέχει 6γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία καθώς χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή ενζύμων, ορμονών και άλλων συστατικών ώστε να έχουμε γερά κόκκαλα και ωραίο δέρμα.
Τα αυγά έχουν βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:
6% του *RDA της βιταμίνης Α
5% του RDA του φυλλικού οξέος
7% του RDA της βιταμίνης Β5
9% του RDA του φωσφόρου και της βιταμίνης Β12
15% του RDA της βιταμίνης Β2
22% του RDA του σεληνίου
Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, E, K, B6, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μάς βοηθούν να μετατρέπουμε τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών και χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων (γι αυτό συνιστάται στις έγκυες γυναίκες) και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να συμβάλουν σε αρτηριακή βλάβη καθώς και στη δημιουργία θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Ο φωσφόρος βοηθάει στην υγεία των οστών, των κυττάρων και των δοντιών.Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας συστήμα. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Τα αυγά είναι θρεπτικά, χαμηλού κόστους, εύγευστα και πολύ εύκολη και γρήγορη τροφή στο μαγείρεμα. Το πρόβλημα είναι, όπως και με όλες τις άλλες τροφές, η ποιότητά τους.
*RDA=Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση