Το λάδι καρύδας είναι αυτό που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το μητρικό γάλα. Είναι εμπλουτισμένο με λιπαρά οξέα που του δίνουν μια μοναδική γεύση καθώς και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου κορεσμένα λιπαρά που τα ονομάζουμε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου. Τα περισσότερα φυτικά έλαια ή έλαια από σπόρους έχουν μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ή τριγλυκερίδια μακράς αλύσου. Αυτά δυσκολεύουν το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα ένζυμα για να μεταβολιστούν πλήρως. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου είναι μικρότερα και μπορούν να εισχωρήσουν στη μεμβράνη του κυττάρου χωρίς κάποια πρωτεϊνη ή συγκεκριμένα ένζυμα. Πηγαίνουν κατ' ευθείαν στο συκώτι και μετατρέπονται σε ενέργεια. Δεν αποθηκεύονται σαν λίπος. Πράγματι, τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου δεν χρειάζονται τη χολή ή τα παγκρεατικά ένζυμα για να μεταβολιστούν. Αυτό καθιστά το λάδι καρύδας καλή τροφή σε όσους έχουν κάνει αφαίρεση χοληδόχου κύστης.
Το λάδι καρύδας δεν οξειδώνεται εύκολα. Αυτό οφείλεται στην σύνθεσή του που αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά. Έτσι δεν δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες. Βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών, σταθεροποιεί το ζάχαρο και βοηθάει στην διαδικασία της κυτταρικής επούλωσης. Τονώνει τον θυροειδή και δεν επιβαρύνει το συκώτι και το πάγκρεας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο μεταβολισμός και μας βοηθάει να κάψουμε λίπος. Επίσης είναι πολύ εύκολο στην πέψη του.
Το λάδι καρύδας καθώς και το μητρικό γάλα είναι πλούσια σε λαυρικό οξύ που μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη. Η μονολαυρίνη έχει αντι-βιοτικές. αντι-ιικές και αντι-μυκητιακές ιδιότητες. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα εργαστηριακά φάρμακα είναι εντελώς αβλαβής. Το λάδι καρύδας όπως είπαμε αποτελείται από μέσης αλύσου τριγλυκερίδια. Αυτά ενισχύουν την ανάπλαση των ιστών. Δυναμώνει και δίνει ευλυγισία στο συνδετικό ιστό, προστατεύει το δέρμα από τα σημάδια της ηλικίας (που δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες) και με φυσικό τρόπο μειώνει τις ρυτίδες. Επίσης βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική, ωμό, σε χυμούς, στον καφέ μας ακόμα και ως λάδι για το πρόσωπο και το σώμα μας.
Συνδυάζεται ωραία με τη σοκολάτα. Δοκιμάστε αν θέλετε αυτή τη συνταγή:
1 κ.σ λάδι καρύδας
1/2 αβοκάντο
1/3 φλ. ακατέργαστο κακάο
1κ.γ απόσταγμα βανίλιας
1/2 μπανάνα
1/3 φλ. γάλα καρύδας
Χτυπήστε όλα τα υλικά καλά στο blender και βάλτε τα στο ψυγείο αν θέλετε να το φάτε σαν κρέμα. Αν το προτιμάτε σαν παγωτό βάλτε το στη κατάψυξη.