Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεϊνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και μικροστοιχεία για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός κάποιων τροφών μεγιστοποιεί το θετικό τους αποτέλεσμα. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες χρειάζονται τους δικούς τους συμπαράγοντες για να μπορέσουν να απορροφηθούν και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση..
Ας δούμε κάποιους συνδυασμούς που μας βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
1. Σίδηρος με βιταμίνη C. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας και υπάρχει σε κάθε μας κύτταρο. Μαζί με την πρωτεϊνη σχηματίζουν την αιμοσφαιρίνη, το μόριο που μεταφέρει το οξυγόνο. Η δυνατότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο οφείλεται στην παρουσία του σιδήρου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Εάν η ποσότητα σιδήρου είναι χαμηλή έχουμε χαμηλή αιμοσφαιρίνη και ως εκ τούτου μειωμένο οξυγόνο στους ιστούς. Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική συνεπώς αποτρέπει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και βοηθά στην αναδημιουργία της άλλης αντιοξειδωτικής βιταμίνης της Ε. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι, ο κουρκουμάς, τα σέσκουλα, ο βασιλικός το μαρούλι και τα φασολάκια. Σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λεμόνι και γενικά τα περισσότερα λαχανικά. Μια σαλάτα με σπανάκι, πιπεριές και λεμόνι είναι ένας καλός συνδυασμός.
2. Aσβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. To ασβέστιο καθώς και το μαγνήσιο δεν παράγονται από τον οργανισμό μας συνεπώς πρέπει να τα πάρουμε από τα τρόφιμα. Για να τα απορροφήσει ο οργανισμός μας χρειαζόμαστε βιταμίνη D. Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το σπανάκι, τα σέσκουλα, ο βασιλικός, το γιαούρτι και το kale. Σε μαγνήσιο είναι: τα σέσκουλα, το σπανάκι, η κολοκύθα, ο κολοκυθόσπορος και το μπρόκολο. Σε βιταμίνη D είναι: γαρίδες, σαρδέλλες, μπακαλιάρος, αυγά. Αν η βιταμίνη D δεν είναι επαρκής απορροφάται μόνο 1-15% του ασβεστίου που παίρνουμε από την τροφή μας, αν όμως υπάρχει επάρκεια απορροφάται το 30-80%. Ένας απλός και ωραίος συνδυασμός είναι ομελέτα με σπανάκι και από πάνω να την πασπαλίσουμε με κολοκυθόσπορο.
3. Κάλιο μαζί με πρωτεϊνη. Το κάλιο βοηθάει στην καλή λειτουργία του μυικού και νευρικού μας συστήματος, μας βοηθάει στην πυκνότητα των οστών καθώς και στην ισορροπία του pH στον οργανισμό μας. Οι πρωτεϊνες είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα και είναι απαραίτητες γιατί μας παρέχουν τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για να συνθέσουμε τις δικές μας πρωτεϊνες. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα σέσκουλα, τα μανιτάρια, το σπανάκι, το μαρούλι, το σέλερυ, τα μπρόκολα, η μπανάνα ενώ πλούσιες σε πρωτεϊνη είναι ο μπακαλιάρος, ο τόνος, οι γαρίδες, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα αυγά, το γιαούρτι. Αν πάλι θέλουμε να την πάρουμε από φυτικές τροφές είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σέσκουλα. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι γιαούρτι με μπανάνα και σπόρους κάναβης.
4. Πρωτεϊνη με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν στο να ρυθμίζουμε τη χοληστερόλη καθώς και το ζάχαρο στο αίμα. Βοηθούν επίσης στην υγεία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολύ καλές πηγές φυτικών ινών είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σέσκουλα, το σπανάκι, το σέλερυ, το λάχανο. Κάτι εύκολο για να φάμε είναι μπακαλιάρος με κουνουπίδι και μπρόκολο.
5. Λιπαρές τροφές με λυκοπένιο.Το λίπος είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή υγεία. Το πετυχαίνουμε έχοντας μία ισορροπημένη διατροφή. Τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά συστατικά όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητες. Ο εγκέφαλός αποτελείται 60% από λίπος. Είναι το παχύτερο όργανο που έχουμε. Το λυκοπένιο από την άλλη ανήκει στα καροτενοειδή. Συγκεκριμένα το συναντάμε στη κυτταρική μεμβράνη και προλαμβάνει την οξείδωση. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε την ελαστικότητα και γενικότερα την καλή κατάσταση της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι οι τοξίνες δεν μπορούν να μπουν στο κύτταρο και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ και οι πιπεριές. Ωραίος συνδυασμός είναι αβοκάντο με ντομάτα.
6. Βιταμίνη Κ με καλά λιπαρά. Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:στη Κ1, την Κ2 (παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων και του ανθρώπου) και την Κ3 (που είναι η συνθετική μορφή). Είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιπαρά συστατικά για να μπορέσει να απορροφηθεί. Η Κ1 βρίσκεται στα λαχανικά και μας βοηθάει στο να διατηρούμε καλή οστική μάζα, αποτρέπει τις θρομβώσεις και βοηθάει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Μεγάλη περιεκτικότητα έχουν ο μαϊντανός, το kale, το σπανάκι, τα σέσκουλα, το μαρούλι, ο βασιλικός. Μια πλούσια σαλάτα με πολλά λαχανικά και ελαιόλαδο βοηθάει τον οργανισμό μας να πάρει βιταμίνη Κ1 και να την απορροφήσει ώστε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της.
Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεϊνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και μικροστοιχεία για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός κάποιων τροφών μεγιστοποιεί το θετικό τους αποτέλεσμα. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες χρειάζονται τους δικούς τους συμπαράγοντες για να μπορέσουν να απορροφηθούν και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση..
Ας δούμε κάποιους συνδυασμούς που μας βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
1. Σίδηρος με βιταμίνη C. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας και υπάρχει σε κάθε μας κύτταρο. Μαζί με την πρωτεϊνη σχηματίζουν την αιμοσφαιρίνη, το μόριο που μεταφέρει το οξυγόνο. Η δυνατότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο οφείλεται στην παρουσία του σιδήρου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Εάν η ποσότητα σιδήρου είναι χαμηλή έχουμε χαμηλή αιμοσφαιρίνη και ως εκ τούτου μειωμένο οξυγόνο στους ιστούς. Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική συνεπώς αποτρέπει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και βοηθά στην αναδημιουργία της άλλης αντιοξειδωτικής βιταμίνης της Ε. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι, ο κουρκουμάς, τα σέσκουλα, ο βασιλικός το μαρούλι και τα φασολάκια. Σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λεμόνι και γενικά τα περισσότερα λαχανικά. Μια σαλάτα με σπανάκι, πιπεριές και λεμόνι είναι ένας καλός συνδυασμός.
2. Aσβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. To ασβέστιο καθώς και το μαγνήσιο δεν παράγονται ατον οργανισμό μας συνεπώς πρέπει να τα πάρουμε από τα τρόφιμα. Για να τα απορροφήσει ο οργανισμός μας χρειαζόμαστε βιταμίνη D. Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: το σπανάκι, τα σέσκουλα, ο βασιλικός, το γιαούρτι και το kale. Σε μαγνήσιο είναι: τα σέσκουλα, το σπανάκι, η κολοκύθα, ο κολοκυθόσπορος και το μπρόκολο. Σε βιταμίνη D είναι: γαρίδες, σαρδέλλες, μπακαλιάρος, αυγά. Αν η βιταμίνη D δεν είναι επαρκής απορροφάται μόνο 1-15% του ασβεστίου που παίρνουμε από την τροφή μας, αν όμως υπάρχει επάρκεια απορροφάται το 30-80%. Ένας απλός και ωραίος συνδυασμός είναι ομελέτα με σπανάκι και από πάνω να την πασπαλίσουμε με κολοκυθόσπορο.
3. Κάλιο μαζί με πρωτεϊνη. Το κάλιο βοηθάει στην καλή λειτουργία του μυικού και νευρικού μας συστήματος, μας βοηθάει στην πυκνότητα των οστών καθώς και στην ισορροπία του pH στον οργανισμό μας. Οι πρωτεϊνες είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα και είναι απαραίτητες γιατί μας παρέχουν τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για να συνθέσουμε τις δικές μας πρωτεϊνες. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα σέσκουλα, τα μανιτάρια, το σπανάκι, το μαρούλι, το σέλερυ, τα μπρόκολα, η μπανάνα ενώ πλούσιες σε πρωτεϊνη είναι ο μπακαλιάρος, ο τόνος, οι γαρίδες, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα αυγά, το γιαούρτι. Αν πάλι θέλουμε να την πάρουμε από φυτικές τροφές είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σέσκουλα. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι γιαούρτι με μπανάνα και σπόρους κάναβης.
4. Πρωτεϊνη με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν στο να ρυθμίζουμε τη χοληστερόλη καθώς και το ζάχαρο στο αίμα. Βοηθούν επίσης στην υγεία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Πολύ καλές πηγές φυτικών ινών είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σέσκουλα, το σπανάκι, το σέλερυ, το λάχανο. Κάτι εύκολο για να φάμε είναι μπακαλιάρος με κουνουπίδι και μπρόκολο.
5. Λιπαρές τροφές με λυκοπένιο.Το λίπος είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή υγεία. Ο εγκέφαλος αποτελείται 60% από λίπος. Είναι το παχύτερο όργανο που έχουμε. Σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη η κατανάλωση καλών λιπαρών. Τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά συστατικά είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το βουτυρο ghee. Το λυκοπένιο από την άλλη ανήκει στα καροτενοειδή. Συγκεκριμένα το συναντάμε στη κυτταρική μεμβράνη και προλαμβάνει την οξείδωση. Με λίγα λόγια βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας και γενικότερα στη καλή κατάσταση της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι οι τοξίνες δεν μπορούν να μπουν στο κύτταρο και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ και οι πιπεριές. Ωραίος συνδυασμός είναι αβοκάντο με ντομάτα.
6. Βιταμίνη Κ με καλά λιπαρά. Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:στη Κ1, την Κ2 (παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων και του ανθρώπου) και την Κ3 (που είναι η συνθετική μορφή). Είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιπαρά συστατικά για να μπορέσει να απορροφηθεί. Η Κ1 βρίσκεται στα λαχανικά και μας βοηθάει στο να διατηρούμε καλή οστική μάζα, αποτρέπει τις θρομβώσεις και βοηθάει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Μεγάλη περιεκτικότητα έχουν ο μαϊντανός, το kale, το σπανάκι, τα σέσκουλα, το μαρούλι, ο βασιλικός. Μια πλούσια σαλάτα με πολλά λαχανικά και ελαιόλαδο βοηθάει τον οργανισμό μας να πάρει βιταμίνη Κ1 και να την απορροφήσει ώστε να αξιοποιήσει τα οφέλη της.