Με εκπλήσει κάθε φορά που ακούω τη φράση “πάρε ασβέστιο” σε γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Το να πάρει κανείς συμπληρωματικό ασβέστιο μπορεί να δημιουργήσει ασβεστώσεις σε διάφορα σημεία (όπου καθένας έχει ευαισθησία) π.χ στα αγγεία, στην καρδιακή βαλβίδα, σε αρτηρίες του στήθους …κ.λ.π Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών, χρειάζεται όμως συμπαράγοντες για τη δημιουργία υγιούς σκελετού. Το παίρνουμε από τις τροφές μια και ο οργανισμός μας δεν το παράγει. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα σύκα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η κανέλα, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, ο βασιλικός και το σέληνο.
Οστεοπόρωση είναι η απώλεια της οστικής μάζας. Η μήτρα του οστού χρησιμοποιεί το ασβέστιο με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά και οι ορμόνες για να φτιάξει “καινούριο” κόκκαλο. Τα οστά αποτελούνται από συνδετικό ιστό που είναι φτιαγμένος από συγκεκριμένα κύτταρα και πρωτεϊνικές ίνες. Έχουν το δικό τους κύκλο ζωής και ανάπτυξης. O σκελετός μας “ανανεώνεται” περισσότερες από έξι φορές στη διάρκεια της ζωής μας. Δύο πράγματα κοιτάμε σε ένα κόκκαλο: την οστική μάζα και την οστική πυκνότητα. Η οστική μάζα είναι το σύνολο των μετάλλων ενώ η οστική πυκνότητα είναι το σύνολο των μεττάλων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οστού. Τα οιστρογόνα ελέγχουν την οστεοκλαστική ικανότητα ενώ η προγεστερόνη την οστεοβλαστική.
Η σωστή διατροφή και ο τρόπος ζωής μάς βοηθάνε να έχουμε “γερά κόκκαλα”. Η βιταμίνη C χρειάζεται για τη δημιουργία κολλαγόνου που είναι απαραίτητο στο συνδετικό ιστό. Ας τρώμε πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, μαϊντανό, φράουλες, λεμόνια…τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Από μελέτες παρατηρούμε περισσότερα σπασίματα σε άτομα με χαμηλή τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Οι βιταμίνες Κ2 και η D3. H μεν K2 είναι σημαντική για την καλή λειτουργία της καρδιάς καθώς και για τα οστά. Ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη που παράγεται από τους οστεοβλάστες και δρα σε συνέργεια με την D3. Η Κ2 εμποδίζει την απώλεια του ασβεστίου μέσω της ούρησης ενώ η D3 βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο. Η Κ2 παράγεται από βακτήρια στο έντερο και την παίρνουμε από το κρέας, το συκώτι, το τυρί, τα αυγά και το natto (φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση) ενώ η D3 από τις σαρδέλες, το μπακαλιάρο, τις γαρίδες, τα αυγά ψαριών και τον κρόκο του αυγού. Επίσης η έκθεσή μας στον ήλιο για 10-15΄ τη μέρα βοηθάει στη σύνθεσή της.
Το μαγνήσιο. Είναι συμπαράγοντας της αλκαλικής φωσφατάσης (ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του οστού). Το παίρνουμε από τις τροφές μια και οργανισμός μας δεν το παράγει. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα σέσκουλα, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια, ο κολοκυθόσπορος, τα μπρόκολα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα ιχνοστοιχεία βόριο και διοξείδιο του πυριτίου. Το βόριο βοηθάει την αύξηση των οιστρογόνων και μειώνει την απώλεια του ασβεστίοι, του μαγνησίου και της D3 μέσω των ούρων. Τροφές πλούσιες σε βόριο είναι: τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα μήλα, το μπρόκολο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες. Το διοξείδιο του πυριτίου βοηθάει στο να είναι γερές οι ίνες του κολλαγόνου. Το βρίσκουμε στη βρώμη,το μαύρο ρύζι στα φρούτα και στα λαχανικά.
Συμπεραίνουμε ότι η οστεοπόρωση είναι μια “ασθένεια” ύπουλη γιατί “δουλεύει” αργά αλλά σταθερά. Μπορούμε να την ανατρέψουμε με πρόβλεψη, υιοθετώντας μία ολιστική προσέγγιση διατροφής και τρόπου ζωής. Η καλή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, ο καλός ύπνος, η διαχείρηση των στρεσογόνων παραγόντων καθώς και η ενυδάτωση του οργανισμού μάς βοηθούν να έχουμε υγεία στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή μας.