Mερικές συμβουλές για να τρώμε πιο υγιεινά χωρίς να μετράμε τις θερμίδες.
Τα λαχανικά να κυριαρχούν στο πιάτο μας. Πορίσματα από μελέτες μάς δείχνουν τα οφέλη από την κατανάλωση λαχανικών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθούν όλα μας τα όργανα να λειτουργούν καλύτερα. Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσηs, διαβήτη, καρκίνου και πολλών άλλων δυσλειτουργιών του οργανισμού. Αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης με ποιότητα ζωής.
Ας είναι το πιάτο μας σαν το ουράνιο τόξο. Ποικιλία χρωμάτων από τα διάφορα λαχανικά. Το κάθε λαχανικό έχει τις δικές του βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Ας μη στερήσουμε τον οργανισμό μας με κανένα από αυτά. Για παράδειγμα, η βήτα καροτίνη υπάρχει σε τροφές όπως καρότα, κολοκύθες και βερίκοκα. Μας δίνει ένα πορτοκαλί χρώμα. Το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών μας και στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε το γεύμα μας. Χρειάζονται 20 λεπτά ώστε ο εγκέφαλός μας να καταχωρήσει το μήνυμα ότι δε χρειαζόμαστε άλλο φαγητό. Όταν είμαστε πεινασμένοι, τρώμε γρήγορα και ενδεχομένως όταν πάρουμε το μήνυμα έχουμε ήδη φάει περισσότερο. Επίσης τρώγοντας γρήγορα (καταπίνοντας και όχι μασώντας καλά την τροφή μας) μειώνουμε την πέψη, ενώ τρώγοντας σιγά απολαμβάνουμε την εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού μας. Η τροφή μας γίνεται “θρεπτική”.
Ενυδάτωση. Ο οργανισμός μας αποτελείται 60% από νερό. Πώς είναι δυνατό να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν τού λείπει; Πίνοντας νερό κατά τη διάρκεια όλης της μέρας αισθανόμαστε περισσότερη ενέργεια και ευεξία γιατί τα όργανα δουλεύουν καλύτερα.
Ας επωφεληθούμε από τη Σαρακοστή μειώνοντας τις ζωϊκές πρωτεϊνες και εμπλουτίζοντας τα γεύματά μας με ποικιλία εποχικών και σωστά καλλιεργημένων λαχανικών. Το αποτέλεσμα θα μάς ανταμείψει.