Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και αρχίζουν τα προβλήματα όπως πόνος στις αρθρώσεις (λεπταίνει ο χόνδρος που βρίσκεται ανάμεσα), ρυτίδες…Δεν είναι μόνο η ηλικία που επιδρά στη μείωση κολλαγόνου. Προστίθενται και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο και η κακή διατροφή.
Το κολλαγόνο έχει μελετηθεί καλά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα σημαντικό συστατικό του οργανισμού μας, παρόλο που σε πολλούς από εμάς βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Αναρωτιόμαστε: Πώς μπορώ να το αυξήσω με φυσικό τρόπο και ποιες είναι οι καλύτερες τροφές; Γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο κολλαγόνο από όσο έχει;
Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία σε όλο το σώμα. Βοηθά τό έντερο να είναι υγιές, μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις, βελτιώνει τη μυική μάζα και την ελαστικότητα του δέρματος, αποτρέπει την οστική απώλεια και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Πώς να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα σας; Προσθέτοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο και ελαστίνη (ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό) στη διατροφή μας θα βοηθήσουν στην αύξηση του κολλαγόνου γρήγορα και εύκολα.
1. Ζωμός (από κόκκαλα)
Τον φτιάχνουμε σιγοβράζοντας τα κόκκαλα, τους τένοντες και τους συνδέσμους για πολλές ώρες. Ο ζωμός αυτός είναι πλούσια πηγή κολλαγόνου .
2. Σπιρουλίνα
Είναι ένας είδος φύκης, πλούσια πηγή φυτικών αμινοξέων όπως η γλυκίνη, που αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου. Η σπιρουλίνα μπορεί να βρεθεί σε αποξηραμένη μορφή στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
3. Μπακαλιάρος
Όπως τα περισσότερα λευκά ψάρια, το ψάρι του μπακαλιάρου έχει πολλά αμινοξέα, όπως η γλυκίνη και η προλίνη. Επίσης είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως σελήνιο, βιταμίνη Β6 και φώσφορο.
4. Αυγά
Τα αυγά και τα ασπράδια αυγών είναι από τα κορυφαία τρόφιμα κολλαγόνου χάρη στην περιεκτικότητα τους σε αμινοξέα που συνθέτουν κολλαγόνο, συμπεριλαμβανομένης της γλυκίνης και της προλίνης. Χρησιμοποιώντας ολόκληρο το αυγό (αντί μόνο τα ασπράδια ) παίρνουμε καλά λιπαρά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
5. Ζελατίνη
Η ζελατίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που προέρχεται από κολλαγόνο, γι 'αυτό θεωρείται μία από τις κορυφαίες τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα
Τροφές που βοηθούν στη παράγωγή κολλαγόνου
Εκτός από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων με κολλαγόνο, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή του χρησιμοποιώντας τροφές που το παράγουν. Ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην παραγωγή του;
1. Φυλλώδη Πράσινα Λαχανικά
Πλούσια σε βιταμίνη C, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και η ρόκα προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα. Η βιταμίνη C δε δρα μόνο ως αντιοξειδωτικός παράγοντας και μας προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, αλλά χρειάζεται και για την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι ( η πλέον πλούσια μορφή κολλαγόνου στο σώμα μας).
2. Κολοκυθόσπόρος
Ο κολοκυθόσπορος είναι πολύ θρεπτικός. Περιέχει περίπου το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ψευδάργυρο (ανά μερίδα), ένα σημαντικό μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Επίσης βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την επούλωση τραυμάτων και την κυτταρική ανάπτυξη.
3. Φράουλες
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Οι φράουλες θεωρούνται μεταξύ των κορυφαίων τροφών για τη παραγωγή κολλαγόνου γιατί περιέχουν ελλαγικό οξύ, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την αποδόμηση του κολλαγόνου. Επίσης όλα τα μούρα όπως βατόμουρα, σμέουρα κ.α είναι πλούσια σε αυτό το βασικό αντιοξειδωτικό.
4. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, τα λάιμ, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν να έχουμε καλή υγεία.
5. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα από τα κορυφαία βότανα, πλούσιο σε ενώσεις που ενισχύουν το κολλαγόνο, όπως το θείο, που θεωρείται ότι αυξάνει τη σύνθεσή του. Είναι πολύ εύκολο να το έχουμε στη διατροφή μας γιατί “νοστιμίζει” το πιάτο μας.
Βλέπουμε ότι προσθέτοντας στη καθημερινή μας διατροφή τις παραπάνω τροφές βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.