Θα ήθελα να πω λίγα πράγματα για τον COVID-19, μια και προσπάθησα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Κάθε μέρα μάς δίνονται νέες πληροφορίες. Πολλές απ αυτές είναι νέες και ενδιαφέρουσες και άλλες αντικρούονται με κάποιες που ήδη μας έχουν δοθεί. Μπερδευόμαστε.
Θα αναφερθώ σε αυτά (που απ όσα διάβασα) γνωρίζουμε
Ας το πάρουμε από την αρχή δηλ. πώς λειτουργεί ένας ιός. Ο ιός αποτελείται από γενετικό υλικό και δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Μόνο μέσω των υποδοχέων του κυττάρου μπορεί να διεισδύσει σε αυτό και να επιβιώσει. Αν μείνει μόνος του η διάρκεια ζωής του (απ αυτά που γνωρίζουμε) δεν ξεπερνά κάποιες μέρες (14, κάποιοι λένε μέχρι 28). Στις επιφάνειες εξαρτάται από την επιφάνεια και τη θερμοκρασία.
Όταν έρθουμε σε επαφή με έναν ιό, ο ιός ψάχνει να βρει υποδοχείς (στα κυττάρά μας) για να μπει μέσα και να αναπαραχθεί. Όταν αναπαραχθεί αποβάλλει τους νέους ιούς από το συγκεκριμένο κύτταρο και σκορπά τον πανικό στα γειτονικά κύτταρα γιατί απελευθερώνει πάρα πολλά αντίγραφα. Μπορούμε να παρομοιάσουμε το κύτταρο με ένα σπίτι και τον υποδοχέα με μία πόρτα. Η πόρτα μπορεί να είναι ανοιχτή αλλά μπορεί να είναι και κλειστή. Από εμάς εξαρτάται.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το ένζυμο (που βρίσκεται στη μεμβράνη του κυττάρου) ονομάζεται ΑCE-2, -angiotensin converting enzyme 2- και είναι ο υποδοχέας μέσω του οποίου ο ιός θα μπει στο κύτταρο. Αυτοί οι υποδοχείς πρέπει να λειτουργούν σωστά ώστε να προστατεύουν το οργανισμό, διαδορετικά επιτρέπουν στον ιό να διεισδύσει. Οι υποδοχείς ACE-2 βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες των ματιών, του στόματος, της ρινικής κυλότητας (γι αυτό λέμε να προσέχουμε και να μη βάζουμε τα χέρια μας αν δεν είναι καθαρά), αλλά και στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και το έντερο.
Όλα τα παραπάνω τα έγραψα για να δούμε πώς λειτουργεί ο ιός και ποια διατροφικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι ACE-2 υποδοχεις να λειτουργούν φυσιολογικά και να δράσουν προς όφελος της υγείας μας.
Απ αυτά που γνωρίζω μέχρι στιγμής (το ψάχνω καθημερινά) είναι η φλούδα των εσπεριδοειδών, το galangal (ξαδερφάκι του τζίντζερ) και ο κουρκουμάς.
Το galangal ανήκει στην οικογένεια του turmeric και έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τελευταία αναφέρεται ως ένα από τα βότανα που μπορεί να ρυθμίσει τους ACE-2 υποδοχείς. Επίσης ένα φλαβονοειδές, η εσπεριδίνη λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. Το μεγαλύτερο ποσοστό εσπεριδίνης το συναντάμε στη φλούδα των εσπεριδοειδών, το galangal και τον κουρκουμά.
Μπορούμε αυτά τα συστατικά να τα προσθέτουμε στη σούπα μας, σε smoothies και σε dressing που θα τα βάλουμε στη σαλάτα μας ή θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας.
Είναι η εποχή που πρέπει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Μία σούπα ή ένα αφέψημα είναι μια πολύ καλή ιδέα. Σας προτείνω ένα αφέψημα που βοηθάει την τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Έτσι απομακρύνουμε και τους ιούς
! φλ νερό
1 κομμάτι (1εκ) τζίντζερ τριμμένο
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
1 μπαστουνάκι κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
Τα βράζω για 8’. Σουρώνω