Οσομπούκο θα πει κόκκαλο με τρύπα (ιταλικά). Είναι από το κότσι μαζί με το κόκκαλο.
Υλικά
Έξι κομμάτια μοσχάρι περίπου 2 κιλά
Τέσσερεις κ.σ ελαιόλαδο
Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Δύο καρότα ψιλοκομμένα
Τρία-Τέσσερα κλαράκια σέληνο ψιλοκομμένα
Πεντακόσια γρ ντομάτας πουρέ
Εκατόml λευκό κρασί
Δύο φύλλα δάφνης
Δύο κλαράκια δενδρολίβανο
Δύο κλαράκια θυμάρι
Τρακόσια πενήντα γρ μανιτάρια shiitake
Δύο κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μία σκελίδα σκόρδο
Ξύσμα από λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρέας στη φωτιά και το αφήνουμε να ροδίσει. Το Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά (3-4-5) και τα μανιτάρια
Τα αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε το κρασί. Ψήνουμε περίπου 15΄
Προσθέτουμε την ντομάτα και μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλωνουμε τη φωτιά.
Ψήνουμε για περίπου 21/2-3 ώρες.κι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα μυρωδικά (12-13-14) και ψήνετε για ακόμα 10΄
Το συνοδεύετε με κινόα ή με πουρέ λαχανικών