ΥΛΙΚΑ
· 1κιλό μοσχάρι (σπάλα)
· 4κσ ελαιόλαδο
· 1 κρεμμύδι χαντροκομμένο
· 1 μεγάλη μαραθόριζα ή 2 μικρές χοντροκομμένες
· 3 μπαστουνάκια σέλερυ χοντροκομμένα και 1 φλ φύλλα
· 1κεφαλάκι σκόρδο κομμένο στα 2
· μπόλικο θυμάρι ή ρίγανη ή ματζουράνα (φρέσκα)
· 2κσ μηλόξυδο
2φλ νερό
· 1/4φλ Worcestershire ή soy sauce
· 2 φλ ανάμεικτα μυρωδικά (μϊντανός, ΄δυόσμος, κόλιαντρο)
· χυμός από μισό λεμόνι
· Νιφάδες από καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
· Αλάτι
1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί για τουλάχιστον 12 ώρες
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2κσ ελαιόλαδο.
3. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα ( μέτρια φωτιά) και το αφήνουμε να ροδίσει και από τις 2 πλευρές. Αυτό για να γίνει χρειάζονται περίπου 20’
4. Βγάζω το κρέας από την κατσαρόλα
5. Προσθέτουμε τις άλλς 2κσ ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και περιμένουμε να καραμελώσει. Επειδή δε θέλουμε να ανέβει πολύ η θερμοκρασία (λόγω ελαιόλαδου) μάς παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο
6. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το σέλερυ, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ξύδι, τη σόγια και 1/2φλ νερό.
7. Βάζουμε και το κρέας στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
8. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (140 βαθμούς Κελσίου, αέρας) Ψήνουμε για 3 -4 ώρες προσθέτωντας το νόε ραόνά διαστήματα
9. Ξεσκεπάζουμε και βλέπουμε αν είναι έτοιμο.
10.Αν το κρέας έχει γίνει δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμεγια μέχρι τα υγρά να μειωθούν και να γίνουν μία ωραία σάλτσα και τα λαχανικά να πάρουν ωραίο χρώμα
11.Ψιλοκόβω τα αρωματικά
12.Σερβίρω το κρέας με τα λαχανικά. Ρίχνω από πάνω τα μυρωδικά και τις νιφάδες πιπεριού.