Η σωστη πεψη αποτελει τη βαση της συνολικης καλης υγειας.

by Kallirroi Chatzimichali


Το πεπτικό μας σύστημα είναι σαν ένα ρυάκι που κυλάει μέσα μας. Κάθε μέρα του ρίχνουμε ένα σωρό πράγματα (τροφή, ποτό, φάρμακα και συμπληρώματα). Ελπίζουμε το σώμα μας να διαλέξει ότι του είναι χρήσιμο και να αποβάλει ό,τι το βλάπτει. Και πράγματι κάνει καταπληκτική δουλειά. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι η βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ρυθμίζει το μεταβολισμό, δίνει τη δυνατότητα να παράξουμε βιταμίνες και επικοινωνεί με κάθε κύτταρο του σώματος μας. Ο σκοπός του πεπτικού μας συστήματος που συχνά αποκαλούμε απλά "έντερο" είναι να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και να θρέψει κάθε κύτταρο του σώματος.

Read More

Απομυθοποιηση των γαλακτοκομικων προιοντων. Αγελαδινο, κατσικισιο και προβειο γαλα.

by Kallirroi Chatzimichali


Ακούμε συνέχεια για αυξανόμενες διατροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Η ζήτηση κάποιων προϊόντων αλλάζει και στη θέση τους μπαίνουν άλλα. Οι Εταιρείες τροφίμων για να ανταπεξέλθουν δημιουργούν μία πληθώρα καινούριων προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα τόσο απλό είδος όπως το γάλα. Μέχρι σήμερα το θεωρούσαμε είδος πρώτης ανάγκης και υπήρχε σχεδόν σε όλα τα ψυγεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο διαχωρισμός του γάλατος γινόταν ανάλογα με τα λιπαρά που περιείχε. Σήμερα όμως μπορούμε να διαλέξουμε (εκτός των λιπαρών) ανάμεσα σε αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Άρχισε λοιπόν να δημιουργείται μία σύγχυση. Ποιό θεωρείται καλύτερο; Αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη μπορούμε να καταναλώσουμε κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα;

Read More

Τι ειναι τα ενζυμα;

by Kallirroi Chatzimichali


Τα ένζυμα είναι ευαίσθητα μόρια πρωτεϊνης. Είναι απαραίτητα για τη ζωή. Τα βρίσκουμε σε όλα τα ζωντανά κύτταρα (ανθρώπων, ζώων, φυτών και μικροοργανισμών). Ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός και καταλυτικός σχεδόν σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Παρασκευάζονται στα διάφορα κύτταρα του σώματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία του κυττάρου έχουμε διαφόρων ειδών ένζυμα. Οι ανάγκες του οργανισμού τη συγκεκριμένη στιγμή καθορίζουν το είδος των ενζύμων.

Read More

ΠΩΣ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

by Kallirroi Chatzimichali


Όταν ήμουν κοριτσάκι η μητέρα μου με μάθαινε πως να βουρτσίζω τα δόντια μου. Δεν της αρκούσε το απλό βούρτσισμα. Ήταν ιδιαίτερα σχολαστική. Έπρεπε να ακολουθήσει το οδοντικό νήμα. Ήθελε να τα βουρτσίζω μετά από κάθε γεύμα. Με πάρα πολύ υπομονή προσπαθούσε να με μυήσει σε συνήθειες υπερβολικά βαρετές για μένα. Όταν μπήκα στην εφηβεία, λόγω κοκεταρίας και όχι υγιεινής, εφάρμοζα τις οδηγίες της με λιγότερη βαριεστημάρα. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβω τον ρόλο που παίζει η υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας στη καλή κατάσταση του οργανισμού. Γι αυτό θα ήθελα να σας το εξηγήσω.

Read More

Που μπορει να οφειλεται μια ασθενεια;

by Kallirroi Chatzimichali


Γνωρίζουμε ότι μία ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Μία βλάβη στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε τις βασικές αιτίες για τις περισσότερες ασθένειες θα καταλήξουμε σε πέντε:

1. ό,τι μας προκαλεί αλλεργίες

2. μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα

3. τοξίνες

Read More

Δυο λογια για το σιταρι

by Kallirroi Chatzimichali


Προπάππους του σημερινού σιταριού είναι το einkorn. Ήταν ένας άγριος σπόρος. Αργότερα καλλιεργήθηκε. Το einkorn είχε τον πιο απλό γενετικό κώδικα. Περιείχε μόνο 14 χρωμοσώματα. Από διάφορες μαρτυρίες προκύπτει ότι ήταν ο σπόρος που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη γύρω στο 3300 π.Χ. Λίγο μετά την καλλιέργεια του πρώτου φυτού einkorn μία άλλη ποικιλία έκανε την εμφάνισή της στη Μέση Ανατολή. Είναι σα να πούμε το παιδάκι του einkorn, γιατί προέρχεται από τη διασταύρωση αυτού με ένα αγριόχορτο που έτρωγαν οι κατσίκες. Το όνομα αυτού, emmer. O σπόρος emmer έχει 28 χρωμοσώματα. Φυτά, όπως το σιτάρι, έχουν την ιδιότητα να κρατούν τα χρωμοσώματα από τους προγόνους τους.

Read More

Aς μιλησουμε για τις φυτικες ινες

by Kallirroi Chatzimichali


Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στα γεύματα μας. Και πολύ λογικά θα με ρωτήσετε, γιατί; Γιατί είναι ότι πιο υγιεινό μπορούμε να κάνουμε ώστε να αφαιρέσουμε τις τοξίνες που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Μία πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι ο τρόπος που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει κατά πολύ τις ενδογενείς καθώς και τις εξωγενείς τοξίνες στον οργανισμό μας. Πώς όμως θα είμαστε υγιείς; Πρέπει να τις αποβάλλουμε. Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Καταναλώνοντας φυτικές ίνες ή κάνοντας σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Read More

Kαθαρη Δευτερα χωρις ταραμοσαλατα δεν γινεται

by Kallirroi Chatzimichali


Σε μια βδομάδα έχουμε Καθαρή Δευτέρα. Τι θα κάνουμε με την ταραμοσαλάτα; Γίνεται Καθαρή Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα;

Όχι δε γίνεται. Σας δίνω τέσσερεις παραλλαγές και αποφασίστε ποια προτιμάτε να κάνετε.

1. Ταραμοσαλάτα με βρώμη

Υλικά

Read More

Ποια ειναι τα λαθη που συνηθως κανουμε οταν θελουμε να αδυνατισουμε

by Kallirroi Chatzimichali


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παίρνουμε την απόφαση να χάσουμε βάρος. Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Μήπως πήρατε την ίδια απόφαση και πέρσι; Τα καταφέρατε να χάσετε βάρος αλλά δεν το διατηρήσατε; Δεν καταφάρατε τίποτα; Μη στεναχωριέστε και μην αφήνετε τις ενοχές να σας κυριεύσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση.

Ας πάρουμε με τη σειρά τα λάθη που συνήθως κάνουμε:

Read More