Πολύ συχνά ακούμε "έχω αρθρίτιδα" ή "πω πω την άνοιξη και το φθινόπωρο παθαίνω συνέχεια αλλεργίες". Το μυαλό μας πάει αμέσως στη φλεγμονή.
Τι είναι φλεγμονή; Είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας σ' ένα επιβλαβές ερέθισμα. Συγκεκριμένα είναι το αποτέλεσμα ενός κατεστραμμένου αγγειακού ιστού. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου, ερεθισμό, κοκκινίλα, και πρήξιμο. Ενώ, από τη μία είναι μία κατάσταση που μας ταλαιπωρεί, από την άλλη είναι "καλό σημάδι". Δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης. Τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε ν' αναπλαστεί ο τραυματισμένος ιστός.
Read More
Μπήκε ο Οκτώβριος χωρίς να το καταλάβουμε. Το Φθινόπωρο δίνει άλλη διάσταση στη καθημερινότητά μας. Δεν ξέρω, μας κάνει κάπως πιο σοβαρούς, πιο σκεπτόμενους σα να θέλουμε να βάλουμε μια καινούρια σειρά στη ζωή μας. Με την Πρωτοχρονιά αρχίζει στην ουσία ο καινούργιος χρόνος, αλλά για μένα πάντα η καινούρια σχολική χρονιά σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα. Αυτά τα πράγματα φαίνεται σου μένουν και γι' αυτό θέλω να ξεκινήσω το νέο μήνα με κάποιες συμβουλές για τα διατροφικά λάθη που άθελά μας κάνουμε.
Read More
Έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας ή σε άτομα που συναναστρέφεστε δυσάρεστη αναπνοή: Το μυαλό μας πάει σε κάποιο πρόβλημα με τα δόντια ή σε κακή υγιεινή του στόματος. Σκεφτήκατε ποτέ ότι ο λόγος μπορεί να είναι πιο σοβαρός όπως π.χ. η όχι καλή λειτουργία του εντέρου;
Aς δούμε πού μπορεί να οφείλεται:
Read More
Επιτέλους έφτασε ο καιρός των διακοπών. Ονειρευόμαστε μια παραλία με πεντακάθαρα νερά, ένα ταβερνάκι πάνω στο κύμα, ωραία μουσική σε κάποιο μπαράκι και καλή παρέα. Τέλεια!
΄Ηρθε η ώρα να φτιάξουμε τη βαλίτσα μας και ... φύγαμε. Τι θα βάλουμε μέσα και τι θ' αφήσουμε έξω;
Θα πάρουμε μαζί μας όλες τις καλές μας συνήθειες.
Read More
Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω δύο συνταγές ψωμιού (πολύ διαφορετικές) και μια συνταγή για μπάρες δημητιακών πάρα πολύ νόστιμη.
Πολλοί από μας θέλουμε να αποφύγουμε τα δημητριακά για πάρα πολλούς λόγους. Οι συνταγές λοιπόν που σας δίνω είναι χωρίς αλεύρι. Πώς γίνεται αυτό; Θα το δείτε.
Read More
Η τροφή είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Δεν μας κρατάει μόνο στη ζωή, μας θυμίζει από πού προερχόμαστε, ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Μας προσφέρει ευχαρίστηση και μας ξυπνάει μνήμες. Με λίγα λόγια είναι κάτι ιερό, προσωπικό και πολύ διαφορετικό για τον καθένα μας. Πώς έχουμε φτάσει στο σημείο και την υποτιμάμε τόσο πολύ είναι άξιο πολλών συζητήσεων. Δεν θέλω να πλατιάσω γιατί θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες… Ας δούμε όμως μαζί τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην αγορά τροφίμων από το ράφι οποιουδήποτε καταστήματος. Επιλέγουμε ένα προϊόν επεξεργασμένο, με όσο το δυνατό μακρύτερη διάρκεια ζωής πιθανότατα με χρωστικές και συντηρητικά. Με τι κριτήριο;
Read More
Εμείς οι διατροφολόγοι συνιστούμε τουλάχιστον 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ο αντίλογος είναι τις πιο πολλές φορές ο ίδιος. Δεν έχουμε αυτή τη πολυτέλεια του χρόνου. Πού να πλύνεις και να κόψεις τόσα λαχανικά; Τα φρούτα είναι πιο εύκολο. ΄Εχουν όμως πιο ψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνεπώς 2-3 μερίδες την ημέρα είναι αρκετά. ΄Ετσι ξεκινάμε τη μέρα με μια πιο απλή λύση. Καφέ ή ένα χυμό που συνοδεύεται από κουλουράκια ή κέικ ή croissant ή ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή cornflakes με γάλα ή granola (οι πιο ψαγμένοι). Αργότερα ένα κουλούρι με έναν ακόμα καφέ, καμιά φρυγανιά ή κανένα κρακεράκι.
Read More
Καθένας από μας πολύ συχνά αντιμετωπίζει θέμα με το βάρος του. Έρχεται κάποια στιγμή που ακόμα και οι πιο εγκρατείς με το φαγητό θέλουν να χάσουν κάποιο επιπλέον "κιλάκι". Πράγματι το βάρος μας είναι καλό να είναι σταθερό και να μη έχει σημαντικές αυξομειώσεις. Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν οποιαδήποτε διατροφή με σκοπό να χάσουμε βάρος ας έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:
Read More
Όταν βλέπω γύρω μου ανθρώπους που παραπονιούνται για ευερεθιστότητα, αϋπνία, ανησυχία και θολή μνήμη μια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό. Βλέπω τον "ένοχο", που δεν είναι άλλος από τη ζάχαρη. Όταν αναφέρω τη λέξη "ζάχαρη" εννοώ γενικά τις γλυκαντικές ουσίες, εκτός από τη stevia και την ξυλιτόλη.
Nομίζω ότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Παρολαυτά δεν κάνουμε τίποτα για να αποφύγουμε τις συνέπειες αυτής της τόσο τοξικής ουσίας που επιβαρύνει το σώμα μας και το μυαλό μας.
Read More
Πολλοί από μας νομίζουμε ότι τρώμε "υγιεινά" και με αυτό τον τρόπο προσέχουμε τον εαυτό μας. Πόσο απέχει αυτό το "υγιεινά" και αυτό που ωφελεί από την πραγματικότητα; Κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο, συνεπώς κάτι που ωφελεί εμένα δεν είναι απαραίτητα καλό και για σένα. Ο κάθε ένας μας είναι ξεχωριστός! Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και να βρούμε τι δεν μας ταιριάζει. Η τροφή που καταναλώνουμε πρέπει να μας θρέφει και όχι να μας δημιουργεί δυσανεξία, αλλεργία, ή "το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου". Σας δίνω ένα test που θα κάνετε μόνοι σας και θα βρείτε ποιες τροφές δεν σας ταιριάζουν. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι με την πολλαπλή κατανάλωσή τους σας βλάπτουν.
Read More
Πέρασαν οι γιορτές και όλοι σκεφτόμαστε τα κιλά που πήραμε και με τι τρόπο θα τα χάσουμε. Αν το καλοσκεφτούμε θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις σκέψεις τις έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, συνήθως μετά από γιορτές. Δίνουμε δε, πάντα κάποιες δικαιολογίες που νιώθουμε ότι μας καλύπτουν.
Η τροφή δεν τρέφει μόνο τον οργανισμό μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γιορτάσουμε τη χαρά μας, θα μας φέρει κοντά σε μνήμες και συνήθειες του παρελθόντος, θα μας βοηθήσει στις κοινωνικές μας συναναστροφές.
Read More
Η ξυλιτόλη είναι μία γλυκαντική ουσία που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το δέντρο της συμήδας. Δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα της ζάχαρης και βοηθάει στην καλή υγεία. Είναι μία αλκοόλη που την παίρνουμε από τις φυτικές ίνες του δέντρου της συμήδας, συναντάται όμως επίσης στα berries και στο ανθρώπινο σώμα, όπου παράγεται με φυσικό τρόπο. Είναι σχεδόν όσο γλυκιά είναι η ζάχαρη, έχει ωραία γεύση και δεν αφήνει επίγευση. Έχει περίπου 35% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη - 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο -.
Read More
Γίνεται να έρθουν οι γιορτές χωρίς μελομακάρονα; Φοινίκια, όπως τα έλεγε η γιαγιά μου. Δύσκολο. Δεν είναι μόνο η γεύση, είναι η μυρωδιά ( μοσχοβολάει το σπίτι ), αλλά και η θαλπωρή, η ζεστασιά που μας δίνουν τα γλυκά των εορτών. Διαλέγω λοιπόν το μελομακάρονο και όπως θα δείτε στη συνέχεια το φτιάχνω με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Το αποτέλεσμα;
Νοστιμότατο !!!
Read More
Τον τελευταίο καιρό ακούω όλο και περισσότερο τις λέξεις "μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση ινσουλίνης, διαβήτης". Συνήθως το ακούγαμε για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, τώρα όμως το όριο ηλικίας έχει αρχίσει να κατεβαίνει με αρκετά ταχύ ρυθμό. Bλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να έχουν αυξημένο σάκχαρο. Είναι μια σοβαρή ασθένεια με άμεση επίδραση στην ποιότητα της ζωής, καθώς αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να έχουμε άσχημες επιπτώσεις. Τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας παίζουν σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση της ασθένειας,όμως η βασική αιτία στη σύγχρονη κοινωνία είναι ο τρόπος διαβίωσης και ειδικότερα η διατροφή μας.
Read More
Μπήκε για τα καλά ο Χειμώνας. Χρειαζόμαστε τροφές που μας δίνουν ενέργεια και μας ¨κρατάνε" στο κρύο. Τί καλύτερο μπορούμε να σκεφτούμε, από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Σ΄όλους αρέσουν, τους τρώμε όμως με κάποια ενοχή γιατί ξέρουμε οτι έχουν μπόλικες θερμίδες. Τί όμως δεν ξέρουμε γι΄αυτούς;
1. 'Εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνεπώς είναι καλοί για τους διαβητικούς.
2. Περιεχουν φυτικές ίνες. Oι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τα καρδιακά νοσήματα. Επίσης μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
Read More
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια πράγματα που τα θεωρούμε σημαντικά ή μια κινηματογραφική ταινία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα . Άλλες φορές πάλι έχουμε κατι σαν "θολούρα", λες και το μυαλό μας δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ας εξετάσουμε λοιπόν σε ποιο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε μπορεί να περέμβει στη γνωστική μας ικανότητα και την καλή μας μνήμη. Η τροφή είναι αυτή που τροφοδοτεί τον οργανισμού, ως εκ τούτου καλό είναι να προσέχουμε την ποιότητα και τον τρόπο παρασκευής ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Read More
Ο Νοέμβριος ήταν πάντα για μένα ένας μήνας ευχάριστος γιατί με έφερνε πιο κοντά στα Χριστούγεννα, κάτι μαγικό και παραμυθένιο. Τα τελευταία χρόνια όμως το άκουσμα του Χειμώνα μας προκαλεί μια γκρίνια. Θα μπορέσουμε να βάλουμε πετρέλαιο; Τί θα γίνει με τη γρίπη, θα κρυολογήσουμε; Φόβοι που προστίθενται σε όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας.
Read More
Ας ξεκινήσουμε την γνωριμία μας καλωσορίζοντας τό Φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να τρεφόμαστε με εποχικά προϊόντα, δημιουργώντας μία ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να λειτουργήσει καλά.
Τί μας χαρίζει το Φθινόπωρο; Πολλές υπερτροφές! Aς το εκμεταλευτούμε.
Είναι τροφές που δικαίως τις χαρακτηρίζουμε ως υπερτροφές γιατί αμύνονται στα καρκινικά κύτταρα, την ψηλή χοληστερόλη (HDL), τις καρδιακές παθήσεις και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.
Read More