Τα όσπρια είναι μέσα στις διατροφικές μας συνήθειες. Ήταν το πιάτο του "φτωχού". Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά τα συναντάμε σε εστιατόρια με "δημιουργική" κουζίνα και θεωρούνται σαν κάτι ιδιαίτερο π.χ σαλάτα φακής με καπνιστό χέλι κ.ο.κ. Τα θεωρούμε σα μία καλή τροφή και κάθε καλή νοικοκυρά παινεύεται ότι τα μαγειρεύει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Όταν μιλάμε για όσπρια συνήθως αναφερόμαστε στα φασόλια, τις φακές, τα ρεβύθια, τη φάβα. Το μυαλό μας δεν πάει στα μπιζέλια, τη σόγια και τα αράπικα φυστίκια που κι αυτά ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Read More
Τα οστά αποτελούνται από κύτταρα που φτιάχνουν τον οστίτη ιστό. Είναι αποθήκη αλάτων κυρίως φωσφορικού ασβεστίου, φωσφορικού μαγνησίου καθώς και ανθρακικού νατρίου και καλίου. Το άλλο συστατικό τους είναι το κολλαγόνο, μία ομάδα ινωδών πρωτεϊνών. Τα μεν άλατα καθιστούν τα κόκκαλα σκληρά και ανθεκτικά ενώ τα ινίδια κολλαγόνου τα κάνουν ελαστικά. Κάθε οστό καλύπτεται από μία μεμβράνη που βοηθά την ανάπτυξη και την επούλωσή του αν σπάσει. Στο εσωτερικό υπάρχουν κοιλότητες που περιέχουν τον ερυθρό μυελό. Ο ερυθρός μυελός είναι αυτός που παράγει τα κύτταρα του αίματος.
Read More
Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι ακούω πολλές φορές γύρω μου τη φράση " βρε παιδί μου ότι κι αν κάνω δε μπορώ να χάσω βάρος. Μάλλον θα έχει πρόβλημα ο μεταβολισμός μου ". Αυτή η φράση είναι που με κάνει σήμερα να ασχοληθώ με το συγκεκριμμένο θέμα, γιατί τα νέα είναι καλά. Μπορούμε να τον κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα.
Βασικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο καθένας μας είναι εντελώς διαφορετικός. Έχει δηλ.τον δικό του βιοχημικό τύπο.
Read More
Κάνουμε εξετάσεις και βλέπουμε ότι η χοληστερόλη είναι ψηλή. Υποθέτουμε ότι έχουμε φάει πολλά λιπαρά. Σωστά;
Η χοληστερόλη είναι λιπίδιο που παράγεται στο συκώτι. Το 80% περίπου παράγεται ενδογενώς δηλαδή από τα δικά μας κύτταρα και το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό το επίπεδό της στο αίμα. Αυτό που την αυξάνει είναι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, άμυλα κ.α) γιατί αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος και ως εκ τούτου αυξάνεται η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια.
Read More
Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανταγωνίζονται τους παθογόνους στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εμποδίζουν την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων δημιουργώντας αντιμικροβιακές ουσίες. Μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάβαση και παραμονή τους από το γαστρεντερικό σωλήνα διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.
Read More
Όσο μπαίνουμε στην Άνοιξη τόσο μεγαλώνει και η διάθεσή μας για σωματική άσκηση. Θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερη μυική μάζα και να νοιώσουμε ανάλαφροι. Η έντονη σωματική άσκηση είναι κι αυτή ένας στρεσογόνος παράγοντας για τον οργανισμό. Στρεσογόνοι παράγοντες θεωρούνται όλοι οι παράγοντες που μας δημιουργούν ανισορροπία. Γι αυτό το λόγο πρέπει μετά την άσκηση να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά που χάσαμε.
Read More
Τα τελευταία χρόνια συζητάμε συχνά το θέμα της χοληστερόλης και πώς μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδό της. Προ ημερών έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο της Wall Street Journal που συνέδεε το stress με την αύξηση της LDL.
Πράγματι, ζούμε σε ένα περιβάλλον που κάθε μέρα καθένας από μας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους στρεσογόνους παράγοντες. Έχει γίνει δύσκολη η καθημερινότητά μας και γενικότερα ο πλανήτης βιώνει έντονα προβλήματα. Η άμεση πληροφόρηση των καταστάσεων μας πιέζει με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε έντονο stress. Πριν συζητήσουμε τη σπουδαιότητα της διαχείρισης του stress ας δούμε πώς συνδέεται με την αύξηση της LDL.
Read More
Κάθε νέα Χρονιά την καλωσορίζουμε πάντα με την ελπίδα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μετά από τόσα χρόνια αυτό άρχισε να με βάζει σε σκέψεις. Ο νέος Χρόνος είναι αυτός που θα κάνει την αλλαγή ή εμείς οι ίδιοι;
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι την αλλαγή θα την κάνουμε εμείς. Το να πετύχουμε τους στόχους μας και να δώσουμε περισσότερη αγάπη είναι πράγματα που πηγάζουν από την δική μας αυθεντικότητα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα του Ρ. Ντ. Λαινγκ: " Σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο απ' όσα ξέρουμε.
Read More
Από τη μέρα που ερχόμαστε στη ζωή πρώτα η οικογένεια, και αργότερα το σχολείο μάς μαθαίνουν να είμαστε ανιδιοτελείς. Θεωρείται σπουδαία αρετή το να μη δίνουμε σημασία στα προσωπικά μας θέλω αλλά να φροντίζουμε και να κάνουμε χαρούμενους τους γύρω μας.
Οι γονείς μου υπήρξαν ανιδιοτελείς, δοτικοί και παραμέριζαν πολλές δικές τους επιθυμίες για να κάνουν "το σωστό". Παρ΄ όλα αυτά σήμερα που και οι δύο έχουν "μεγαλώσει πολύ" και τα περιθώρια της ζωής τους έχουν στενέψει βλέπω πολλές "ρωγμές" στη σχέση τους. Το άλλοτε "ευτυχισμένο" ζευγάρι παρουσιάζει πολλά κενά. Αυτό με βάζει σε σκέψεις και ψάχνω για απαντήσεις.
Read More
Το πεπτικό μας σύστημα είναι σαν ένα ρυάκι που κυλάει μέσα μας. Κάθε μέρα του ρίχνουμε ένα σωρό πράγματα (τροφή, ποτό, φάρμακα και συμπληρώματα). Ελπίζουμε το σώμα μας να διαλέξει ότι του είναι χρήσιμο και να αποβάλει ό,τι το βλάπτει. Και πράγματι κάνει καταπληκτική δουλειά. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι η βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ρυθμίζει το μεταβολισμό, δίνει τη δυνατότητα να παράξουμε βιταμίνες και επικοινωνεί με κάθε κύτταρο του σώματος μας. Ο σκοπός του πεπτικού μας συστήματος που συχνά αποκαλούμε απλά "έντερο" είναι να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και να θρέψει κάθε κύτταρο του σώματος.
Read More
Ακούμε συνέχεια για αυξανόμενες διατροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Η ζήτηση κάποιων προϊόντων αλλάζει και στη θέση τους μπαίνουν άλλα. Οι Εταιρείες τροφίμων για να ανταπεξέλθουν δημιουργούν μία πληθώρα καινούριων προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα τόσο απλό είδος όπως το γάλα. Μέχρι σήμερα το θεωρούσαμε είδος πρώτης ανάγκης και υπήρχε σχεδόν σε όλα τα ψυγεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο διαχωρισμός του γάλατος γινόταν ανάλογα με τα λιπαρά που περιείχε. Σήμερα όμως μπορούμε να διαλέξουμε (εκτός των λιπαρών) ανάμεσα σε αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Άρχισε λοιπόν να δημιουργείται μία σύγχυση. Ποιό θεωρείται καλύτερο; Αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη μπορούμε να καταναλώσουμε κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα;
Read More
Τα ένζυμα είναι ευαίσθητα μόρια πρωτεϊνης. Είναι απαραίτητα για τη ζωή. Τα βρίσκουμε σε όλα τα ζωντανά κύτταρα (ανθρώπων, ζώων, φυτών και μικροοργανισμών). Ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός και καταλυτικός σχεδόν σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Παρασκευάζονται στα διάφορα κύτταρα του σώματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργία του κυττάρου έχουμε διαφόρων ειδών ένζυμα. Οι ανάγκες του οργανισμού τη συγκεκριμένη στιγμή καθορίζουν το είδος των ενζύμων.
Read More
Όταν ήμουν κοριτσάκι η μητέρα μου με μάθαινε πως να βουρτσίζω τα δόντια μου. Δεν της αρκούσε το απλό βούρτσισμα. Ήταν ιδιαίτερα σχολαστική. Έπρεπε να ακολουθήσει το οδοντικό νήμα. Ήθελε να τα βουρτσίζω μετά από κάθε γεύμα. Με πάρα πολύ υπομονή προσπαθούσε να με μυήσει σε συνήθειες υπερβολικά βαρετές για μένα. Όταν μπήκα στην εφηβεία, λόγω κοκεταρίας και όχι υγιεινής, εφάρμοζα τις οδηγίες της με λιγότερη βαριεστημάρα. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβω τον ρόλο που παίζει η υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας στη καλή κατάσταση του οργανισμού. Γι αυτό θα ήθελα να σας το εξηγήσω.
Read More
Γνωρίζουμε ότι μία ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Μία βλάβη στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. Αν θελήσουμε να συνοψίσουμε τις βασικές αιτίες για τις περισσότερες ασθένειες θα καταλήξουμε σε πέντε:
1. ό,τι μας προκαλεί αλλεργίες
2. μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα
3. τοξίνες
Read More
Προπάππους του σημερινού σιταριού είναι το einkorn. Ήταν ένας άγριος σπόρος. Αργότερα καλλιεργήθηκε. Το einkorn είχε τον πιο απλό γενετικό κώδικα. Περιείχε μόνο 14 χρωμοσώματα. Από διάφορες μαρτυρίες προκύπτει ότι ήταν ο σπόρος που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη γύρω στο 3300 π.Χ. Λίγο μετά την καλλιέργεια του πρώτου φυτού einkorn μία άλλη ποικιλία έκανε την εμφάνισή της στη Μέση Ανατολή. Είναι σα να πούμε το παιδάκι του einkorn, γιατί προέρχεται από τη διασταύρωση αυτού με ένα αγριόχορτο που έτρωγαν οι κατσίκες. Το όνομα αυτού, emmer. O σπόρος emmer έχει 28 χρωμοσώματα. Φυτά, όπως το σιτάρι, έχουν την ιδιότητα να κρατούν τα χρωμοσώματα από τους προγόνους τους.
Read More
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στα γεύματα μας. Και πολύ λογικά θα με ρωτήσετε, γιατί; Γιατί είναι ότι πιο υγιεινό μπορούμε να κάνουμε ώστε να αφαιρέσουμε τις τοξίνες που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Μία πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι ο τρόπος που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει κατά πολύ τις ενδογενείς καθώς και τις εξωγενείς τοξίνες στον οργανισμό μας. Πώς όμως θα είμαστε υγιείς; Πρέπει να τις αποβάλλουμε. Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Καταναλώνοντας φυτικές ίνες ή κάνοντας σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία.
Read More
Σε μια βδομάδα έχουμε Καθαρή Δευτέρα. Τι θα κάνουμε με την ταραμοσαλάτα; Γίνεται Καθαρή Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα;
Όχι δε γίνεται. Σας δίνω τέσσερεις παραλλαγές και αποφασίστε ποια προτιμάτε να κάνετε.
1. Ταραμοσαλάτα με βρώμη
Υλικά
Read More
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παίρνουμε την απόφαση να χάσουμε βάρος. Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Μήπως πήρατε την ίδια απόφαση και πέρσι; Τα καταφέρατε να χάσετε βάρος αλλά δεν το διατηρήσατε; Δεν καταφάρατε τίποτα; Μη στεναχωριέστε και μην αφήνετε τις ενοχές να σας κυριεύσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση.
Ας πάρουμε με τη σειρά τα λάθη που συνήθως κάνουμε:
Read More
Καλώς ήρθε το 2015. Αυτό που μου αρέσει στο ξεκίνημα κάθε νέου χρόνου είναι τα όνειρα που κάνω. Κοιτάζω τα λαμπάκια, τα στολίδια και ονειρεύομαι. Αισθάνομαι σα να είμαι μέσα σε παραμύθι. Βλέπετε όσο κι αν τα χρόνια προστίθενται η ψυχή μας παραμένει φρέσκια και ονειρεύεται σα να μη την αγγίζει ο χρόνος. Όταν ονειρεύεσαι πάντα σου έρχονται σκηνές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Πολλές φορές μάλιστα είναι και λίγο συγκεχυμένες. Μέσα στο συνολικό πλάνο μάς βλέπουμε υγιείς σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, ψυχικά , νοητικά) για να μπορούμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε. Γιατί άλλο λοιπόν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα παρά για τα μιτοχόνδρια;
Read More
Όπως φαίνεται μπήκε για τα καλά ο χειμώνας και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη εποχή για να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή σούπες, ζωμούς, μπαχαρικά και γενικά "ζεστές" γεύσεις. Είναι η περίδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το "curry" και το σκόρδο σχεδόν σε όλα μας τα φαγητά. Θα σας φανεί περίεργο αν σας πω ότι το καλύτερο φαρμακείο το έχουμε στην κουζίνα μας. Το "curry" δεν είναι ένα μπαχαρικό αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών.. Ένα από τα συστατικά του είναι ο κουρκουμάς (Curcuma longa) ή κιτρινόριζα. Προέρχεται από την οικογένεια του "ginger". Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως χρωστική ουσία, αργότερα ανακαλύφθηκαν και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Read More