Μπισκοτα με Ροδακινο

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 3 ροδάκινα

  • 1 κ.σ γεμάτη μαρμελάδα ροδάκινα ή από κάποιο άλλο φρούτο

  • 350 γρ. αλεύρι

  • 1 κ.γ κανέλα

  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα

  • 1/2 φλ. ζάχαρη καρύδας

  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας

  • 3 αυγά

  • 1κ.σ ροδόνερο

  • ελάχιστο αλάτι

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζω τα ροδάκινα (ψιλοκομμένα ) με τη μαρμελάδα. Τα αφήνω να πάρουν μια-δυο βράσεις μέχρι να μαλακώσουν

  2. Σε ένα μπώλ χτυπάω το λάδι καρύδας με τα αυγά και τη ζάχαρη. Τέλος προσθέτω το ροδόνερο.

  3. Σε ένα άλλο μπώλ βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά.

  4. Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύω καλά.

  5. Τέλος προσθέτω και το μείγμα με τα ροδάκινα, αφού πρώτα το έχω σουρώσει.

  6. Δένω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει

  7. Στρώνω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί

  8. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζω το υλικό της ζύμης σε μπισκοτάκια στο ταψί. Τα αλείφω με το σιρόπι

  9. Ψήνω σε μέτριο φουρνο για 12΄-15΄

Τώρα τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους. Επωφεληθείτε!


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 2 φλυτζάνια φασόλια μαγειρεμένα

  • 300γρ. φασολάκια φρέσκα

  • 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 3 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη

  • ξύσμα από ένα λενόνι

  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

  • 15 ντοματίνια ψιλοκομμένα

  • αλάτι, πιπέρι

  • ρίγανη

  • 1 κ.σ. μουστάρδα από ροδάκινο

  1. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά


ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΑΠΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 1 ώριμο ροδάκινο

  • 1 κ.γ. μέλι

  • 1 κ.γ. μηλόξυδο

  • 1/2 φλυτζ. μουστάρδα τύπου Dijon

  • 1/2 φλυτζ. μουστάρδα με σποράκια

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα

  1. Βάζω σε ένα τηγανάκι το ροδάκινο ψιλοκομμένο με το μέλι, το ξύδι, το αλάτι και 2 κ,σ. νερό και τα μαραίνω για 5-8'.

  2. Αφού κρυώσει το ενώνω καλά με τις 2 μουστάρδες.

  3. Πριν το σερβίρω προσθέτω κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά).


ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 200 γρ. φρέσκα φασολάκια

  • 2 μεγάλα κολοκύθια

  • 1 κόκκινες πιπεριές

  • 1 μελιτζάνα (άσπρη) κομμένη σε φέτες κατά μήκος

  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

  • ! κ.σ. χυμό από λάιμ ή λεμόνι

  • 2 φλυτζ. από ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, άνιθο, ματζουράνα, μέντα , εστραγκόν)

  • αλάτι, πιπέρι

  • 4 φλυτζ. ρύζι μαγειρεμένο

  • γαύρο μαρινάτο (προαιρετικά)

  1. Κόβω σε φέτες όλα τα λαχανικά και τα ψήνω στο grill μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα

  2. Χτυπάω το σλόρδο με το λεμόνι, το γαύρο, μια μικρή καυτερή πιπερίτσα και το λάδι

  3. Ανακατεύω το dressing με τα ψητά λαχανικά.

  4. Ρίχνω τα μυρωδικά

  5. Ρίχνω το ρύζι

  6. Ανακατεύω καλά, αλατοπιπερώνω και ξανά ανακατεύω


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 4 μελιτζανες μεσαίου μεγέθους

  • αλάτι χοντρό (θαλασσινό)

  • 4 ντοματες μεσαίου μεγέθους (αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες)

  • 1 κρεμμύδι μικρό (ψιλοκομμένο)

  • 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 2 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη) και στραγγισμένη

  • 2 κ.σ καβουρντισμένο κουκουνάρι

  • 1/4 κ.γ κίμινο

  • λίγο πιπέρι καγιέν

  • αλάτι και πιπέρι

  • 2 κ.σ sauce από ταχίνι *

  1. Ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνω να κρυώσουν και μετά τις ξεφλουδίζω.Τις κόβω σε κυβάκια και τις πασπαλίζω με μπόλικο χοντό αλάτι. Τις αφήνω περίπου μία ώρα. Τις ξεπλένω για να φύγει το αλάτι και τις πιέζω για να φύγουν όλα τα νερά,

  2. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και βάζω τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πρι τη σερβίρω.

* ταχίνι sauce (1 φλ.)

Υλικά

  • 1/4 φλ. ταχίνι

  • 1/2 φλ. νερό

  • 1/4 φλ. χυμός από λεμόνι

  • 1/2 κ.γ αλάτι

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  1. Χτυπάμε πολύ καλά το σκόρδο με το αλάτι

  2. Προσθέτουμε το ταχίνι και χτυπάμε καλά

  3. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα

  4. Προσθέτουμε όλο μαζί το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μία παχύρευστη κρέμα. Αν τη θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε λίγο νερό με λεμόνι

Είναι μια πολύ δροσερή και φρέσκια σαλάτα με την οποία μπορείτε να συνοδεύσετε κατόπουλο ή μπιφτέκι. Αν της προσθέσετε 1/2 avocado και ένα αυγό βραστό την κάνετε πλήρες γεύμα. Μπορείτε επίσης να τη συνοδεύσετε με αλμυρά μπισκοτάκια.


αλμυρα μπισκοτακια

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 2 αυγά (1 ολόκληρο και 1 κρόκο)

  • 40 γρ. βούτυρο καρύδας

  • 40 γρ. βούτυρο ghee

  • 20 ml ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ αλεύρι αμυγδάλου από αναποφλοίωτα αμύγδαλα

  • 1/2 φλ. αλεύρι αμυγδάλου από αποφλοιωμένα αμύγδαλα

  • 1 φλ. αλεύρι βρώμης

  • 1/2 φλ αλεύρι καρύδας

  • 1 κ.σ φρεσκοτριμμένο λιναρόσπορο

  • 1 κ.γ γεμάτο baking powder

  • κουρκουμά και πιπέρι

  • σκόνη από κίμινο

  • ξύσμα από λεμόνι (προαιρετικά)

  • αλάτι

  1. Ενώνω όλα τα στερεά υλικά

  2. Ενώνω όλα τα υγρά (βούτυρο, λάδια και αυγά)

  3. Ενώνω τα στερεά με τα υγρά και πλάθω πολύ καλά. Γίνεται μία ζυμη μαλακή αλλά ευκολόπλαστη (λίγο κολάει).

  4. Ανοίγω τη ζύμη σαν φύλλο και με coupe pate κόβω τα μπισκοτάκια

  5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά.


ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • αμπελόφυλλα

  • 1/2 φλυτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα

  • 1/2 φλυτζάνι κινόα (άβραστη)

  • 1/2 φλυτζάνι κολοκυθάκια τριμμένα

  • 1/2 φλυτζάνι καρότα τριμμένα

  • 2 κ.σ άνηθο + 1κ.σ. άνηθο

  • 1-2 κ.σ κουκουνάρι καβουρντισμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο + λίγο για το γιαούρτι

  • 1 κ.γ κίμινο + 1 κ.γ. κίμινο

  • σκόνη σκόρδου

  • 1 φλ. γιαούρτι

  • χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι

  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (προαιρετικά)

  1. Μαγειρεύω την κινόα

  2. Μαρινάρω το τριμμένο καρότο και κολοκύθι σε λεμόνι με λίγο αλάτι

  3. Φτιάχνω ένα μείγμα με όλα τα υλικά

  4. Ετοιμάζω dressing με 1/4 φλυτζανιού λάδι, σκόνη σκόρδου και 1 κ.γ κίμινο

  5. Ρίχνω το dressing στο μείγμα και ανακατεύω καλά

  6. Τυλίγω τα ντολμαδάκια

  7. Ενώνω το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, λεμόνι ξύσμα και χυμό, 1κ.γ κίμινο, άνηθο και πολτοποιημένο σκόρδο

  8. Σερβίρω τα ντολμαδάκια και τα συνοδεύω με τη σάλτσα γιαουρτιού.


ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑVOCADO ΞΕΡΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 6 φλυτζάνια από φρέσκα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σαλάτα, λόλα, ρόκα κ.α)

  • 1/4 καβουρντισμένα αμύγδαλα

  • 1/2 avocado

  • 6 βερύκοκα ξερά. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα ξερά βερύκοκα που δεν έχουν συντηρητικά έχουν χρώμα καφέ. Δεν είναι τόσο ωραία στην εμφάνιση αλλά έχουν θαυμάσια γεύση.

  • 1 φλυτζάνι ντοματίνια

  • vinaigrette*

  1. Κόβω όλα τα λαχανικά. Τα ανακατεύω και προσθέτω τα αμύγδαλα.

  2. Ρίχνω τη vinaigrette και ανακατεύω καλά.

        Vinaigrette*

  1. Όπως αυτή που έκανα για τη σαλάτα με πατζάρια και ρόκα μόνο που αντί για ginger βάζω 1/2 κ.γ εστραγκόν (σκόνη).


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 2 φλυτζάνια βρασμένα φασόλια

  • 2 πιπεριές (1 κόκκινη 1 κίτρινη, για πιο ωραία εμφάνιση)

  • 2 τριμμένα καρότα

  • 1 φλυτζάνι ντοματάκια

  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 3 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός

  • vinaigrette*

  1. Ενώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.

  2. Προσθέτουμε τη vinaigrette* ανακατεύουμε.

        Vinaigrette*

  • 1/2 κ.γ σκόνη σκόρδου

  • 2 κ.σ. μηλόξιδο

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 1κ.γ σκόνη chilli

  • 1/4 κ.γ κύμινο

  • 1/4 κ.γ τριγωνέλα

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΊΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ (ΟΎΤΕ ΛΙΓΟ)

by Kallirroi Chatzimichali in


ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ζώο σωστής εκτροφής

  • 100 γρ φακές

  • 1 αυγό

  • 1/2 κ.γ.berbere (υπάρχει στη συνταγή με το μαύρο χοίρο)

  • 2 κ.σ. μηλόξιδο

  • 1/2 κ.γ κίμινο

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ λάδι καρύδας

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κομματάκι ginger

  • αλάτι, πιπέρι

  1. Βράζουμε τις φακές με 2-3 φύλλα δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο και ένα κομματι ginger. Όταν είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.

  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι καρύδας και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι.

  3. Ενώνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες για να "δέσουν"

  4. Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτεκάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.


ΤΣΙΠΣ ΑΠΌ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 4 φλυτζανια κουνουπίδι (τα λουλουδάκια)

  • 2 κ.σ. φρεσκοαλεσμένος λιναρόσπορος

  • 2 κ.σ. chia seeds

  • 2 κ.σ. σουσάμι

  • 3 κσ ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ. νερό

  • σουσάμι για πασπάλισμα

  • 1/2 κ.γ berbere ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας

  • αλάτι

  1. Αλέθω στο πολυμηχάνημα το κουνουπίδι (γίνεται σαν ρύζι)

  2. Ενώνω όλα τα υλικά και τα δουλεύω καλά.

  3. Βαζω το μείγμα στο ψυγείο για 5-6 ώρες

  4. Το ανοίγω σαν φύλλο και το κόβω σε στρογγυλά διαμέτρου περίπου 5 εκ.

  5. Τα ψήνω για 15΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς. Τα αναποδογυρίζω και τα ψήνω για άλλα 15΄ από την άλλη πλευρά. Ταιριάζουν πολύ ωραία με dip από avocado


DIP AVOCADO

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 1 ώριμο avocado

  • 5-6 ντοματίνια βιολογικά

  • λίγο λεμόνι

  • αλάτι

  • λίγη σκόνη μουστάρδας

  • λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)

  1. Ψιλοκόβω τα ντοματίνια

  2. Λιώνω με το πηρούνι το σκόρδο

  3. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά


ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 200 γρ. σαλιγκάρια -καθαρισμένα-.

  • 3 κρεμμύδια

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 μικρό κουνουπίδι

  • μπόλικο μαϊντανό

  • 1/2 lt.γάλα βρώμης

  • 1 κ.σ. βούτυρο ghee

  • 3 κ.σ. αλεύρι από κινόα

  • 2 κρόκους αυγών

  • αλάτι πιπέρι

  1. Φτιάχνουμε μία ελαφριά μπεσαμέλ με το γάλα βρώμης και το αλεύρι από κινόα.

  2. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους από τ' αυγά μαζί με τον κουρκουμά και αλατοπιπερώνουμε.

  3. Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο ghee.

  4. Ψιλοκόβουμε τα σαλιγκάρια, αφού πρώτα τα έχουμε βράσει.

  5. Ψιλοκόβουμε το κουνουπίδι , αφού πρώτα το έχουμε ψήσει στον ατμό.

  6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε. Διορθώνουμε αν χρειάζεται με μυρωδικά.

  7. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς.

  8. Πασπαλίζουμε με τυρί (προαιρετικά).


ΜΑΥΡΟΣ ΧΟΙΡΟΣ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 3 κιλά μαύρο χοίρο (μπούτι)

  • γάλα καρύδας (περίπου 450 γρ.)

  • 1/2 κ.γ berbere *

  • 4 σύκα ξερά

  • 8 βερύκοκα ξερά

  • 4 δαμάσκηνα ξερά

  • ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 1 κ.σ. μηλόξιδο

  • λίγο σέλινο

  • λίγο μαϊντανό

  • λίγο βασιλικό

  • 3 κρεμμύδια

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • αλάτι

  1. Από την προηγούμενη μέρα ανακατεύω το γάλα καρύδας με το berbere και μαρινάρω το κρέας.

  2. Το βάζω σε μαντεμένιο σκεύος μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το ψήνω στους 100 Βαθμούς για 6 ώρες.

  3. Κοιτάζω να έχει υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.

  4. Αφαιρώ το κρέας και πολτοποιώ όλα τα υλικά. Έτσι έχω μία παχύρευστη σάλτσα.

  5. Τα ξαναβάζω όλα ( κρέας και σάλτσα) στη γάστρα και ψήνω για καμιά ώρα ακόμα.

  6. Σερβίρω με πορέ πατάτας, γλυκοπατάτας και σελινόριζας.


Berbere (μπαχαρικό)

by Kallirroi Chatzimichali in


  • 1/2 κ.γ τσιμένι

  • 1/4 κ.γ τσίλι (σπόρος)

  • 1/2 κ.γ πάπρικα γλυκειά

  • 1 κ.γ ginger (σκόνη)

  • 1 κ.γ. κρεμμύδι (σκόνη)

  • 1/2 κ.γ σκόρδο (σκόνη)

  • 1/2 κ.γ κάρδαμο (σκόνη)

  • 1/2 κ.γ κόλιανδρο (σκόνη)

  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο (σκόνη)

  • 1/4 κ.γ κανέλα (σκόνη)

  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο (σκόνη)

  • 1/2 κ.γ κουρκουμάς (σκόνη)

  1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα καβουρντίζουμε σε χαμηλή φωτιά.

  2. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και το berbere είναι έτοιμο.

  3. Το φυλάμε σε γυάλινο βαζάκι.


ΠΟΥΡΕΣ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 3 πατάτες

  • 2 -3 γλυκοπατάτες (άσπρες). Αν είναι πορτοκαλί 1, γιατί συνήθως είναι μεγάλες.

  • 1 σελινόριζα

  1. Καθαρίζω και βράζω πατάτες, γλυκοπατάτες και σελινόριζα σε γάλα καρύδας.

  2. Όταν έχουν βράσει όλα τα λαχανικά το πολτοποιούμε με το presse puree και αλατοπιπερώνουμε.

  3. Όπως είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυροghee.


ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ

by Kallirroi Chatzimichali in


Υλικά

  • 1 μεγάλο μάτσο σέσκουλα

  • 1 κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1/2 μαραθόριζα

  • 1 μπρόκολο

  • 1/2 κ.γ κουρκουμάς

  • αλάτι, πιπέρι

  • 1 1/2 κ.γ λάδι καρύδας

  • 1/2 κόκκινη πιπεριά

  • ελαιόλαδο

  • 1/2 φλυτζάνι του καφέ κινόα

  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά (εκτος κινόα) και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά με λάδι καρύδας.

  2. Τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 20'.

  3. Ρίχνουμε την κινόα και το νερό (1 κινόα - 2 νερό). Είναι πολύ πιο νόστιμο αν αντικαταστήσουμε το νερό με ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο.

  4. ΄Οταν είναι έτοιμο σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο.

Καλά τώρα πείνασα. Καλή όρεξη.