Με εκπλήσει κάθε φορά που ακούω τη φράση “πάρε ασβέστιο” σε γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Το να πάρει κανείς συμπληρωματικό ασβέστιο μπορεί να δημιουργήσει ασβεστώσεις σε διάφορα σημεία (όπου καθένας έχει ευαισθησία) π.χ στα αγγεία, στην καρδιακή βαλβίδα, σε αρτηρίες του στήθους …κ.λ.π Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών, χρειάζεται όμως συμπαράγοντες για τη δημιουργία υγιούς σκελετού. Το παίρνουμε από τις τροφές μια και ο οργανισμός μας δεν το παράγει. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα σύκα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η κανέλα, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, ο βασιλικός και το σέληνο.
Read MoreΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Εκτιμάται ότι περίπου το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως επηρεάζεται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η Canadian Society of Intestinal Research θεωρεί ότι το 22% του δυτικού πληθυσμού έχει θέματα με το έντερο. Παρόλο που τα στοιχεία δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες πιστεύεται ότι το ποσοστό των ανδρών βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, απλώς εκείνοι δε ζητούν ιατρική βοήθεια (Mercola, 2016).
Read MoreΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολύ συχνά με ρωτάνε, τί είναι ολιστική διατροφή. Συνήθως απαντάω ότι είναι η χρήση της τροφής ως φάρμακου για την υγεία του οργανισμού δηλαδή του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι μια καθημερινή επιλογή να δίνω στον οργανισμό μου αυτά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να είναι υγιής. Σημαίνει ότι επιλέγω προσεκτικά τι " βάζω μέσα μου και πάνω μου ", πώς ασκούμε και ότι προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ κοντά με τη φύση.
Read MoreΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ;
Tα εγκεφαλικά επεισόδια τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται. Από το 2003 έως το 2012 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 32% σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών και 15% σε άντρες αντίστοιχης ηλικίας. Παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση σε νέα άτομα και ειδικώτερα στις γυναίκες. Από πρόσφατα στοιχεία που έχουμε από τις Η.Π.Α ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από εγκεφαλικό είναι διπλάσιος από αυτόν που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε ενήμεροι για τις αιτίες που συμβάλλουν στον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και δεν μπορούμε να τον αξιολογήσουμε. Με σωστές επιλογές στη διατροφή μας και στο τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό κατά 80%.
Read MoreΕΧΕΤΕ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ;
Η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει έλλειψη σεροτονίνης. Τί είναι η σεροτονίνη; Είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής (μεταδίδει μηνύματα στα νευρικά κύτταρα) που εμφανίζει ορμονική δράση. Μας βοηθάει να έχουμε τον έλεγχο των παρορμήσεών μας και της αίσθησης του πόνου. Έχουμε συνηθίσει να την ακούμε και σαν "ορμόνη της χαράς" γιατί επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας. Είναι πρόδρομος της μελατονίνης και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, του εσωτερικού ρολογιού.
Read MoreΠΟΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ, να τα καθαρίζoυμε με οδοντικό νήμα και να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο. Σωστά όλα αυτά αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ουσιώδης είναι ο ρόλος της διατροφής;
Το στόμα μας αντικατοπτρίζει τη συνολική μας υγεία. Εκεί ξεκινάει η διαδικασία της πέψης και επομένως σηματοδοτεί το εσωτερικό μας μικροβίωμα. Η πεπτική οδός αποτελείται από διάφορα είδη βακτηρίων που μπορούν να εισφέρουν θετικά ή αρνητικά στην υγεία μας.
Read MoreΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την υγεία μας. Οι τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση παίζουν ρόλο στις διεργασίες που κάνει το σώμα μας καθώς και στην ισορροπία των ορμονών. Τα όργανά μας παράγουν ορμόνες δηλ. χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο αίμα και μεταφέρουν χημικά σήματα σε όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα βοηθώντας τη σωστή λειτουργία τους. Η ισορροπία των ορμονών είναι παράγων ζωτικής σημασίας Η καλή μας υγεία εξαρτάται από αυτές. Ας εξετάσουμε τους παράγοντες που βοηθούν στην καλή τους λειτουργία.
Read MoreΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
Ολοι μας αγαπάμε τη ζάχαρη (γλυκά ..), τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια..) και τις επεξεργασμένες τροφές (αλαντικά, έτοιμες σάλτσες..). Σαν αποτέλεσμα έχουμε μεταβολικές διαταραχές που με τον καιρό μάς δημιουργούν προβλήματα.
Βασική αρχή για να έχουμε καλή υγεία είναι να διατηρούμε το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε μία καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Γι αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω τροφές που αν τις ενσωματώσουμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.
Read MoreΥπαρχει σχεση μεταξυ καρκινου και ζαχαρης;
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας εννέα ετών από το ολλανδικό Κέντρο Βιολογίας για τον καρκίνο και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έρχονται να μας δώσουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το πόσο η ζάχαρη επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα και κάνει πιο επιθετικούς τους καρκινικούς όγκους. Όλοι μας έχουμε και καρκινικά κύτταρα, απλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν μας βλάπτει. Στον κύκλο της ζωής κάθ' ενός από μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν και αν οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί θα δημιουργήσουν όγκους.
Read MoreΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΗ;
Από τα πιο όμορφα λαχανικά του Φθινοπώρου-Χειμώνα είναι οι κολοκύθες. Το χρώμα τους ποικίλει από κίτρινο, κιτρινοπράσινο έως βαθύ πορτοκαλί και οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν Είναι όμως μόνο αυτό; Oι κολοκύθες είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πλούσιες σε άλφα και βήτα καροτενοειδή καθώς επίσης σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις και μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.
Read MoreTΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ
Ακούμε τη λέξη φλεγμονή και μας πιάνει φόβος. Δικαίως, γιατί είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που αρρωσταίνουμε σήμερα. Εδω καλό είναι να κάνουμε μια διευκρίνιση. Οι φλεγμονές χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες. Οι οξεία φλεγμονή είναι αυτή που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οδηγεί στην ίαση ενώ η χρόνια, μεγαλύτερο διάστημα των τριων μηνών, είναι αυτή που μας οδηγεί σε ασθένεια. Στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις χρόνιες φλεγμονές. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρά μας χάνουν τη δυνατότητα που έχουν για ίαση. Αρχίζει μία φθίνουσα πορεία που συχνά οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο.
Read MoreΣυνδυασμος τροφων που αυξανει τη διατροφικη τους αξια
Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεϊνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και μικροστοιχεία για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός κάποιων τροφών μεγιστοποιεί το θετικό τους αποτέλεσμα. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες χρειάζονται τους δικούς τους συμπαράγοντες για να μπορέσουν να απορροφηθούν και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση..
Read MoreΑΣ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ
Πριν από περίπου δυόμισυ χρόνια είχα γράψει για τα μιτοχόνδρια και τον ρόλο που παίζουν στην υγεία μας. Σήμερα θα ήθελα να προσθέσω μερικά πράγματα για να τονίσω πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος τους και γενικότερα για να τα ξαναθυμηθούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τι είναι καλό να κάνουμε.
Read MoreΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΟΥΜΕ
Η υγεία μας βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού μας να προσαρμόζεται στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες καθώς και στην αποτοξίνωσή του. Καθημερινά εκτιθέμεθα σε χιλιάδες χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τοξίνες συγκεντρώνονται σε πολλά σημεία του σώματός μας όπως το δέρμα, το αίμα, τα ζωτικά μας όργανα καθώς και τον εγκέφαλο. Επηρεάζουν τις ορμόνες, την ενέργεια, τη διάθεσή μας καθώς και τη νοητική μας κατάσταση. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν είναι:
Read MoreΣΥΚΩΤΙ: "μια αμορφη μαζα" ζωτικης σημασιας
Το συκώτι εκτελεί περισσότερες από 300 ζωτικής σημασίας λειτουργίες. Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι εκεί κατοικεί η ψυχή και τα συναισθήματα.
Ένα υγιές συκώτι αν τεμμαχιστεί μπορεί γρήγορα να αναπλαστεί και να γίνει όπως πριν. Το φάσμα των λειτουργιών του είναι ευρύ. Είναι αποτοξινωτικό όργανο, συνθέτει πρωτεϊνες και παράγει βιοχημικές ουσίες για την πέψη των τροφών. Ο ρόλος του είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό, την αποθήκευση γλυκογόνου, τη σύνθεση πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών, την παραγωγή χοληστερόλης καθώς και την απομάκρυνση τοξικών ουσιών είτε είναι εξωγενείς είτε παράγωγα του μεταβολισμού.
Read MoreΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ "ΝΕΟ"
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιας μορφής άνοια. Πολλές φορές μάλιστα η κατάσταση είναι σοβαρότερη και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο του Alzheimer. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την ασθένεια της μεταπολεμικής γενιάς. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς της θα έχουν τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Read MoreΤι ρυθμιζει το ανοσοποιητικo μας συστημα
Καθημερινά βλέπουμε να υπάρχει αύξηση στα αυτοάνοσα νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Οφείλονται σε διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων είναι και οι χρόνιες φλεγμονές. Εδώ έχουμε παραγωγή πολλών κυτοκινών. Γιατί όμως έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή; Mία από τις πιθανότερες αιτίες είναι το οξειδωτικό σρες. Ζούμε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από χημικές ουσίες και ρύπους, η τροφή μας έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά, το βιοποριστικό άγχος μάς συντροφεύει καθημερινά. Ο οργανισμός δεν έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Σιγά σιγά φθίνει.
Read MoreΓιατι το λαδι καρυδας ειναι superfood
Το λάδι καρύδας είναι αυτό που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το μητρικό γάλα. Είναι εμπλουτισμένο με λιπαρά οξέα που του δίνουν μια μοναδική γεύση καθώς και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου κορεσμένα λιπαρά που τα ονομάζουμε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου. Τα περισσότερα φυτικά έλαια ή έλαια από σπόρους έχουν μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ή τριγλυκερίδια μακράς αλύσου. Αυτά δυσκολεύουν το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα ένζυμα για να μεταβολιστούν πλήρως.
Read MoreΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 12-14 ΩΡΕΣ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ;
Πολλές φορές ακούμε ότι πρέπει το βραδυνό μας να απέχει από το πρωϊνό μας τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο. Με άλλα λόγια να κάνουμε διαλείπουσα νηστεία. Ας δούμε σε τι μας οφελεί.
1. Αυξάνει την αυξητική ορμόνη. Είναι μία ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όταν η ανάπτυξη ολοκληρωθεί συνεχίζει να επιδρά για να διατηρείται το μέγεθος του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου σιγά σιγά φθίνει. Αυξάνει τους μυς και μειώνει το σωματικό λίπος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη χαληστερίνη και βελτιώνει την όραση.
Read MoreΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΤ.C ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
Τώρα το χειμώνα συνέχεια ακούμε για τη βιταμίνηC. Ας δούμε γιατί μας είναι τόσο χρήσιμη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αυξήσουμε.
Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή και πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, νευρολογικό σύστημα καθώς και για τους ενδοκρινείς αδένες. Tα περισσότερα θηλαστικά και φυτά τη συνθέτουν μόνα τους. Ο άνθρωπος, κάποιες μορφές πιθήκων καθώς και τα ινδικά χοιρίδια αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.
Read More